Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/over-1-100-norrman-i-karantan-nara-svenska-gransen/

Världen

Över 1.100 norrmän i karantän nära svenska gränsen

Sarpsborg i Norge, drygt nio mil söder om Oslo.
Sarpsborg i Norge, drygt nio mil söder om Oslo. Foto: Tore Meek/TT

Omkring 1.100 personer, de flesta skolbarn, sätts i karantän i norska kommunerna Sarpsborg och Fredrikstad nära svenska gränsen. Orsaken är ökad smittspridning av coronaviruset i samband med firandet av en muslimsk högtid, skriver NRK.

Runt 150 fall av covid-19 i Sarpsborg och Fredriksstad har kopplats till firandet av den muslimska högtiden Ashura, som anordnades av Al-Ghadir Islamic Center förra veckan, enligt NRK. På grund av smittläget sätts omkring 1.100 personer i karantän.

Av de 500 personer som sätts i karantän i Sarpsborg är de flesta barn och ungdomar. 437 är skolbarn och 22 förskolebarn. 48 är lärare. Även i Fredrikstad är en majoritet skolbarn.

–När det handlar om så här stora tal ska det inte till så mycket innan vi förlorar kontrollen över smittvägarna och inte längre klarar av att ringa in utbrottet, säger kommunöverläkaren Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad på kommunens hemsida.

Hennes kollega i Sarpsborg Karianne Jenseg Bergman säger till VG. att kommunen har ett gott samarbete med ledaren i det religiösa nätverket.

– Vi vet att de också ser allvarligt på detta. Alla som deltog vid evenemanget är satta i karantän. Det gäller även andra kontakter. Därför känner vi att vi har en viss kontroll på situationen, säger hon.

Tidigare i veckan kommenterade en föreståndare för trossamfundet smittspridningen på kommunens hemsida.

– Jag blev väldigt överraskad när vi fick beskedet om smittan. Men vi stoppade firandet direkt och har försökt bidra till att spridningen kan spåras, sade Sadiq Baker Alezairjawi.

Han säger att ingen deltagare hade symtom på viruset under firandet. Firandet skulle egentligen pågått i tretton dagar, men avbröts i förtid.

I angränsande Fredrikstads kommun har 114 fall bekräftats den senaste veckan. Omkring 600 personer sätts nu i karantän, säger kommunöverläkaren Sofie Lund Danielsen till Aftenposten.

– Smittspridningen i Fredrikstad är allvarlig. När det blir så stora tal ska det lite till för att vi förlorar kontrollen över smittvägarna och inte längre kan stänga in utbrottet, säger hon på kommunens hemsida.

Norges hälsominister Bent Høie säger att norrmännen bör tänka en extra gång innan de ger sig ut på lördagen.

– Min uppmaning är att man ska kunna vakna på söndag och tänka att man inte gjort något i helgen som man ångrar, och att man är medveten om att det finns en ökad smittspridning nu, inte minst bland unga vuxna, säger hälsoministern till NTB.

Samma dag som karantänbeskedet öppnar norska utrikesdepartementet för resor till ytterligare sex svenska län. På lördagen gick Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Värmland, Örebro och Gotland från rött till gult på smittkartan. Sedan tidigare är Norrbotten och Södermanland gula, vilket betyder att resenärer från länen inte behöver sitta i karantän vid inresa till Norge. Övriga svenskar behöver isolera sig i tio dagar.

Trots lättnaderna uppmanade norska justitieministern Monica Mæland på fredagen norrmännen att undvika shoppingturer till Sverige i helgen.

– Till er som funderar på att korsa gränsen till Sverige i helgen för att handla: Rekommendationen är fortsatt att undvika resor som inte är absolut nödvändiga. Det finns inga gröna zoner i grannlandet, sade Monica Mæland.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt