Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/over-en-miljon-gripanden-vid-amerikanska-gransen-sedan-oktober/

VÄRLDEN

Över en miljon gripanden vid amerikanska gränsen sedan oktober

Tusentals människor väntar vid den mexikanska gränsen till USA för att få en chans att ta sig in i landet. En liten pojke vilar när människor köar för förnödenheter i ett läger i Reynosa, Mexiko.
Tusentals människor väntar vid den mexikanska gränsen till USA för att få en chans att ta sig in i landet. En liten pojke vilar när människor köar för förnödenheter i ett läger i Reynosa, Mexiko. Foto: Paul Ratje/TT

WASHINGTON. Sedan oktober har 1,1 miljoner gripanden gjorts när människor försökt ta sig över amerikanska gränsen olagligt. Det är första gången sedan 2006 som antalet överstiger en miljon.

Medan migrationsfrågan förblir en politisk vattendelare levererade en domare på fredagen ett bakslag mot Bidens migrationspolitik.

Under en junimånad som varit ovanligt het i USA fortsatte människor att försöka ta sig över den amerikanska gränsen in i landet i ökande takt. Nästan 189 000 personer tog sig över gränsen bara längs USA:s sydvästra gräns – en ökning med fem procent jämfört med i maj.

För gränspolisen innebar värmen och antalet migranter ovanligt många larm från människor som övergivits av smugglare i den farliga terrängen.

– Även om vi gör allt vi kan för att hitta och rädda de individer som är vilse eller i fara är det i slutändan så att terrängen längs gränsen är extrem, sommarvärmen är hård och de mil av öken som migranter måste ta sig igenom efter att ha tagit sig över gränsen är oförlåtande, säger gränspolischefen Troy Miller i ett uttalande.

Sedan i oktober förra året har över 1,1 miljoner gripanden gjorts av personer som olagligt försökt ta sig över gränsen till USA. Det är första gången sedan 2006 som antalet personer som grips när de tar sig in i USA överstiger en miljon under ett år, enligt den amerikanska gränspolisen.

Sedan Joe Biden tillträdde som president har antalet gränsövergångar ökat för varje månad. Förhoppningar om en mer välkomnande flyktingpolitik efter Donald Trumps avgång, tillsammans med en mindre akut covidsituation och försämrad ekonomi i länder i Latinamerika ses som några av anledningarna till att alltfler söker sig till USA.

Amerikansk gränspolis vid en övning vid gränsövergången i San Ysidro.
Amerikansk gränspolis vid en övning vid gränsövergången i San Ysidro. Foto: TT

Men enligt gränspolisen beror det stora antalet gripanden också på att covidregler gjort att många har skickats tillbaka utan att få möjlighet att söka asyl – och därför gör flera försök att korsa gränsen.

När Joe Biden tillträdde som president rev han upp flera migrationslagar som Donald Trump instiftat under sin tid som president. Biden beslutade bland annat att instifta en arbetsgrupp för att försöka återförena de barn som separerats från sina föräldrar efter att ha försökt ta sig in i USA.

Migrationsfrågan förblir politiskt laddad. I Texas vill guvernören återuppta bygget av den mur som Trump lovade bygga under sin tid som president, trots att Bidenadministrationen har dragit tillbaka finanseringen av den. Republikaner har flera gånger kritiserat Biden-administrationens ovilja att kalla situationen vid gränsen för en ”kris”.

Biden har stoppat byggandet av den mur som Trump lovade under sin tid som president. Men i Texas vill guvernören återuppta bygget.
Biden har stoppat byggandet av den mur som Trump lovade under sin tid som president. Men i Texas vill guvernören återuppta bygget. Foto: Matt York/AP

Och på fredagen levererade en federal domare i Texas ett bakslag för Joe Bidens migrationspolitik. Domaren, Andrew Haden, menade att det program som Obama startade för att skydda unga papperslösa från deportation, inte var lagligt.

– Hur populärt det här programmet än är, så borde dess utgångspunkt ha varit kongressen, sade Haden om sitt domslut enligt Wall Street Journal.

De 100 000-tals personer som redan är del av programmet påverkas inte av domen, i alla fall inte i nuläget, menar Hanen. Men domslutet ses också som ett bakslag för Joe Bidens förslag på att underlätta vägen till medborgarskap för de elva miljoner papperslösas som bor i USA. Förslaget presenterades i februari, men har hittills stoppats av republikanerna i kongressen.

Läs mer: Brian, 15, försöker fly kartellerna i Mexiko men släpps inte in i USA

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt