Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/pa-fodestuen-i-lofoten-finns-tid-for-varje-fodande/

3 min 16 sek. I debatten om förlossningsvården i Sverige lyfts Norge fram som ett exempel på en förlossningsvård med mindre enheter och fler valmöjligheter.
VÄRLDEN

På födestuen i Lofoten finns tid för varje födande

GRAVDAL. I Norge har varje födande kvinna som regel en barnmorska. Ett önskeläge för många i Sverige där grannlandet ofta lyfts fram som det goda exemplet på en förlossningsvård med mindre enheter i glesbygd och fler valmöjligheter.

DN har besökt en födestue i Lofoten norr om polcirkeln.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Det är mörkt både vid arbetspassets början och slut på födestuen i Lofoten där Ida Nyström jobbar som barnmorska.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 12 Ida Nyström säger att hon har velat bli barnmorska så länge hon kan minnas. ”Det låter konstigt, men jag har velat det sedan jag började prata. Det är ett drömyrke, definitivt.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 12 Den storslagna naturen och möjligheten till aktiviteter har bidragit till att Ida Nyström blivit fast i Nord-Norge. På Lofoten surfar hon även vintertid. ”Jag har slutat att drömma om att resa bort för att vandra eller åka skidor, för allt det där finns här utanför dörren.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 12
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 12 Paret Tomasz Dziatoszewski och Agneieszka Gajewska har kommit till födeavdelningen för en graviditetskontroll. De väntar tvillingar. ”Vi sa att det är ju lite tråkigt med ensambarn och nu är det löst”, säger Tomasz Dziatoszewski.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 12 Inne på den lilla expeditionen har Ida Nyström en genomgång med sjuksköterskan Linn-Eirin Angelsen och barnmorskan Line Grön, från Danmark som har gjort praktik i Lofoten, men nu gör sin första dag som vikarie. I Köpenhamn, där hon arbetat på en stor förlossningsenhet, är det en annan verklighet med högt tempo och platsproblem.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 12 Barnmorskan Ida Nyström undersöker Agneieszka Gajewska som väntar tvillingar. Hon mår bra, men har svårt att sova på nätterna, då barnen i magen är som mest aktiva.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 12 Velkommen till verden! En ny blå nål placeras på dagens datum, för att markera den nyfödda ”gutten”. Under 2021 skedde 86 födslar på födestuen i Lofoten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 9 av 12 Anna Bolling och Simon Hansen väntar sitt första barn. Under en kontroll på födeavdelning gör barnmorskan Ida Nyström en så kallad selektering, en bedömning av rätt vårdnivå för förlossningen. Paret vill helst att barnet föds på plats i Lofoten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 10 av 12 Barnmorskan Lillian Sjømæling går in till föräldrarna med bubbel och norska flaggan för att fira födseln. ”Här kan föräldrarna bli kvar här så länge de vill, och vi behöver inte skynda på dem.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 11 av 12 Peter Andresen och Marie Seim har just fått sin andre son på födestuen i Lofoten. Vid den första födseln för tre år sedan fick de åka till fastlandet en vecka innan förlossningen, då födestuen hade sommarstängt. ”Det känns väldigt tryggt att vi kunde föda här, där man också gjort alla kontroller”, säger Marie Seim.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 12 av 12 Lillian Sjömaling mäter och väger den nyfödde pojken som bara hunnit bli ett par timmar gammal.
Foto: Eva Tedesjö