Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/pakistan-utreder-50-piloter-for-brott/

Världen

Pakistan utreder 50 piloter för brott

Kraschen i Karachi i maj.
Kraschen i Karachi i maj. Foto: Fareed Khan/AP

De pakistanska myndigheterna har inlett en brottsutredning kring 50 piloter. Detta sedan ett tidigare avslöjande om att 262 av 860 piloter i landet inte tagit sin flygexamen.

Det var i slutet av juni som det avslöjades att en stor del av Pakistans kommersiella piloter låtit någon annan skriva det prov som skulle ha gett dem flygexamen.

Piloterna kommer från en rad bolag, bland annat Pakistans internationella flygbolag PIA.

Nu inleder de pakistanska myndigheterna en serie brottsutredningar kring 50 av piloterna och fem anställda inom en flygmyndighet, skriver nyhetsbyrån Reuters. De fem ska ha hjälpt piloterna att genomföra fusket.

Det är Pakistans motsvarighet till amerikanska FBI som driver målen.

Förutom de 50 piloterna har ytterligare 32 stoppats från att flyga under ett år, skriver nyhetsbyrån.

Av de 262 piloter som ursprungligen misstänktes för att ha fuskat återstår 180 sedan sådana som avlidit eller som lämnat aktiv tjänst plockats bort från listan. Samtliga har fått sina tillstånd att flyga indragna.

Bland piloterna finns några dussin från PIA. Efter avslöjandet i somras har PIA stoppats från att flyga till Europa och USA.

Den 22 maj i år kraschade ett passagerarplan från PIA i ett bostadsområde i Karachi. 97 av de 99 ombord dog. Fyra personer på marken skadades. Enligt de pakistanska myndigheterna var piloterna inte uppmärksamma på sitt arbete utan diskuterade coronapandemin under en halvtimme före kraschen.

Ämnen i artikeln

Flygtrafik
Pakistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt