Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/paris-slacker-eiffeltornet-for-att-spara-el/

VÄRLDEN

Paris släcker Eiffeltornet för att spara el

Paris ska börja släcka dekorationsbelysningen vid stadens monument tidigare på kvällarna för att spara el.

TT Text

De flesta monument kommer släckas ned från klockan 22, medan Eiffeltornet, som vanligtvis lyses upp fram till klockan 01 och dessutom blinkar med bländande ljus en gång i timmen, hädanefter försätts i mörker när besökarna lämnat klockan 23.45.

Gatlampor kommer fortsätta lysa som vanligt av säkerhetsskäl, likaså belysningen vid stadens många broar över floden Seine, meddelar borgmästare Anne Hidalgo.

Sammanlagt hoppas Hidalgo minska Paris elförbrukningen med 10 procent, vilket skulle innebära en besparing på motsvarande över 100 miljoner kronor.

I augusti flaggade president Emmanuel Macron för att de höga energipriserna som orsakats av kriget i Ukraina kan innebära ”slutet på överflödet”.

Hidalgo, som tillhör det franska socialistpartiet, säger också att hon ska försöka få regeringen att släcka ned stadens nationella monument, till exempel Pantheon och Triumfbågen.

Ämnen i artikeln

Paris
Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt