Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/passagerarfarja-pa-grund-i-mariehamn/

Världen

Passagerarna på grundstötta färjan evakueras i morgon

Bild 1 av 2 Viking Line Grace gick på lördagen på grund nära hamnen i Mariehamn.
Foto: Joakim Holmström
Bild 2 av 2 Kustbevakningen på plats vid Viking Lines färja ”Grace”.
Foto: Läsarbild/TT

Passagerarna ombord på den grundstötta färjan m/s Viking Grace får tillbringa natten ombord.

– Vi kommer att evakuera samtliga under söndagen och se till så att de kommer tillbaka till Sverige och Finland, säger Eleonora Hansi, pressinformatör på Viking Line.

Det var vid 13-tiden svensk tid på lördagen som Viking Lines passagerarfärja var på väg in mot Mariehamn på Åland efter att ha lämnat Stockholm klockan 07.45 på morgonen. Färjan skulle sedan ha fortsatt till Åbo i Finland där den skulle ha anlänt 18.50 svensk tid.

Klockan 13.10 kom färjan för nära land och blev stående på grund.

”Den ligger mer eller mindre mot land”, säger Joakim Holmström.
”Den ligger mer eller mindre mot land”, säger Joakim Holmström. Foto: Joakim Holmström

Det är ännu oklart varför färjan kom så nära stranden men det blåste kraftigt i området vid tillfället. Enligt SMHI nådde vinden styrkor på upp emot 22 meter per sekund i byarna.

Ombord befann sig 331 passagerare och 98 i besättningen och enligt Viking Line ska ingen ombord ha skadats vid grundstötningen.

Många Mariehamnsbor sökte sig ned till stranden för att titta på färjan som blev stående mycket nära land.

Joakim Holmström befann sig i Mariehamn och kunde se den strandade färjan från land.

– Den ligger mer eller mindre mot land vid en strandpromenad nedanför ett bostadsområde. Vinden blåser från sidan och trycker färjan mot land. Folk har samlats för att titta, sa Joakim Holmström på lördagen.

https://twitter.com/meriraja/status/1330132568633712640

Sedan dykare gått ned och kontrollerat skrovet beslutade Viking Line att låta passagerarna stanna kvar på fartyget över natten. Detta av säkerhetsskäl.

– Samtliga kommer att evakueras från färjan via en landgång under söndagen. Färjan ligger så nära land att det är möjligt, säger Eleonora Hansi, pressinformatör på Viking Line.

Passagerarna kommer sedan att få resa tillbaka till de länder som de kom ifrån med andra färjor. Viking Line kommer också att ge full återbetalning för resorna.

Enligt SMHI är det hårt väder med 22 sekundmeter i byarna.
Enligt SMHI är det hårt väder med 22 sekundmeter i byarna. Foto: Niclas Nordlund/Lehtikuva/AFP

Den 20 september gick en annan av Viking Lines färjor, Amorella, på ett stenblock söder om Lumparland i Ålands skärgård och började läcka. Kaptenen beslutade då att sätta färjan på grund. Då befann sig 200 passagerare och 80 besättningsanställda ombord.

Hur kommer det sig att ni har haft två grundstötningar under relativt kort tid?

– Det handlar om två olika fartyg och olika situationer så vi kan inte se några uppenbara likheter men detta kommer givetvis att utredas. Och i nuläget vet vi inte vad som orsakade lördagens grundstötning. Sedan var det väldigt många år sedan som något liknande inträffade så det kan röra sig om otur, säger Eleonora Hansi.

Ämnen i artikeln

Åland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt