Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 15:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/paven-infor-reformer-for-opus-dei/

VÄRLDEN

Påven inför reformer för Opus Dei

Foto: Alberto Pizzoli/AFP

Påve Franciskus har med ett påbud infört en omorganisation inom den ultrakonservativa katolska organisationen Opus Dei.

TT Text

Opus Dei fick under påve Johannes Paulus II en särställning inom den katolska kyrkan och blev en stor maktfaktor som successivt ökat sin makt.

Organisationen arbetar internationellt och lyder direkt under påven, vilket lett till en mytologisering av gruppen och att många rykten om dess verksamhet spritts.

Förändringarna är en del av påve Franciskus försök att modernisera kyrkan och införa större transparens, meddelar Vatikanen.

Reformerna för Opus Dei innebär bland annat att dess ledare inte längre ska utses av en biskop och att den ska rapportera till en grupp inom kyrkan, samt att de nu måste avlägga rapport om sin verksamhet varje år i stället för som tidigare var femte år.

Opus Deis talesperson Manuel Sanchez säger att organisationen inte ser påvens beslut som en degradering.

– Vi är inte intresserade av sådant resonemang, för en katolik finns det inte någon anledning att tala i termer om makt eller världsliga kategorier.

Opus Dei grundades 1928 av den spanske prästen Josemaría Escrivá de Balaguer, som helgonförklarades 2002.

Organisationen har i dag omkring 90 000 medlemmar över hela världen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt