Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/pentagons-ufochef-fragas-ut-i-direktsandning-pa-tisdag/

VÄRLDEN

Pentagons ufochef frågas ut i direktsändning på tisdag

En stillbild ur en av de filmer som har tagits av amerikanska piloter och som visar ett hittills oidentifierat föremål.
En stillbild ur en av de filmer som har tagits av amerikanska piloter och som visar ett hittills oidentifierat föremål. Foto: AFP

På tisdag i nästa vecka håller den amerikanska kongressen en öppen utfrågning om ufo, oidentifierade flygande föremål, som kränker amerikanskt luftrum. Det är första gången på över 50 år som en sådan utfrågning genomförs.

Det var på midsommarafton 2021 som den amerikanska underrättelsetjänstens arbetsgrupp för UAP-frågor, UAPTF, lade fram sin rapport för kongressens underrättelsekommittéer. Av de 144 observationer som undersökts av gruppen kunde den bara förklara en.

I början av december kom det amerikanska representanthuset och senaten överens om hur man ville fortsätta undersöka observationer av okända flygande föremål över områden där det förekommer militär verksamhet i USA. Detta genom ett särskilt kontor som styrs av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Kontoret, som kommer att arbeta under namnet Airborne object identification and managemant synchronization group (AOIMSG), kontrollerar bland annat en snabbinsatsstyrka med experter som ska kunna skickas ut när en observation av ett okänt flygande föremål har gjorts. Enligt kongressens förslag ska försvarsministern i samråd med chefen för underrättelsetjänsterna se till så att det finns:

”...lämplig personal med de nödvändiga kunskaperna, utrustningen, transportmedlen och andra resurser som är nödvändiga för att snabbt kunna sättas in i samband med händelser eller mönster av observationer som rör oidentifierade flygande fenomen som kommer till byråns kännedom.”

På tisdag kommer en underkommitté till representanthuset underrättelsekommitté, House Intelligence Committee’s subcommittee on counterterrorism, counterintelligence, and counterproliferation, att anordna en öppen utfrågning om UAP.

Enligt den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff är syftet med utfrågningen bland annat att bryta tystnaden och det överdrivna hemlighetsmakeriet kring ufomysteriet och istället erbjuda insyn och sanning, skriver New York Times.

En av hans partikollegor, och ledamot i kommittén som anordnar utfrågningen, André Carson, väljer man att hålla den öppen på grund av det stora allmänintresset för frågan:

– Eftersom detta är ett område som i allra högsta grad intresserar allmänheten kan all otillbörlig sekretess komma att fungera som ett hinder när det gäller att lösa mysteriet eller hindra oss från att hitta lösningar på egna potentiella svagheter, sa Carson till New York Times.

Carson säger också att han ser utfrågningen som ett sätt för den amerikanska allmänheten att få höra vad det finns för kunskaper om dessa fenomen och föremål.

Två av de experter som kommer att frågas ut är den biträdande chefen för flottans underrättelsetjänst, Scott W. Bray, och den biträdande chefen för försvarsdepartementets underrättelse- och säkerhetsavdelning, Ronald S. Moultrie.

Moultrie ansvarar också för Pentagons nya ”ufogrupp” AOIMSG.

Det är första gången sedan 1970 som en sådan utfrågning genomförs. Då gjordes den i samband med att det amerikanska flygvapnet lade ned sin mångåriga ufoutredning kallad Project Blue Book.

Utfrågningen sänds direkt via representanthusets Youtube-kanal.

Läs mer:

Metallbiten som kan visa att jorden har besök

Ämnen i artikeln

Ufo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt