Korruptionsmisstankar mot personer med koppling till Estlands regering ledde i dag till att premiärminister Jüri Ratas avgick och regeringen upplöstes. Men det är inte första gången det blåser om Ratas regering. DN:s Philip Teir svarar på tre frågor.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 05:35
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/philip-teir-korruptionsmisstankar-gjorde-att-estlands-premiarminister-avgick/

Vad har hänt?
Estlands premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet) meddelade på onsdagsmorgonen att han avgår. Samtidigt upplöses regeringen. Bakgrunden till regeringskrisen är att den estniska riksåklagaren misstänker korruption i samband med ett bygge av ett köpcentrum. Det rör sig om en summa kring en miljon euro som den estniska affärsmannen Hillar Teder skulle ha lovat som partistöd till centerpartiet. Fem personer, åtminstone två med koppling till regeringen, misstänks i härvan.
Är statsministern misstänkt?
Nej, Ratas själv är inte misstänkt men hans partisekreterare är det. Till de misstänkta hör även en medarbetare till finansminister Martin Helme, från nationalkonservativa Ekre. Ratas väljer att avgå, enligt uppgifter i finska och estniska medier, för att underlätta utredningen.
– De uppgifter som kommit från riksåklagaren i dag betyder inte att någon nödvändigtvis är skyldig, men misstankarna kastar ofrånkomligen en allvarlig skugga över de inblandade parterna, kommenterade Ratas sin avgång, enligt Helsingin Sanomat.
Vad händer nu?
Regeringspartierna bestod av Centerpartiet, nationalistiska Ekre samt det konservativa partiet Isamaa (”Fosterland”). Jüri Ratas hann vara premiärminister i fyra år. Det här är den andra regeringen han leder. Ratas fick mycket kritik när han 2019 valde att bilda regering till sammans med Ekre, som många räknar som ett högerextremt parti.
I senaste valet fick oppositionspartiet Estniska reformpartiet flest röster. Enligt den estniska tidningen Postimees kommer president Kersti Kaljulaid sannolikt nu att föreslå att Reformpartiet bildar en ny regering. Reformpartiet har redan tidigare meddelat att man inte tänker samarbeta med Ekre.
Ekre har ständigt varit i hetluften. Nyligen avgick inrikesminister Mart Helme efter att han i olika sammanhang ifrågasatt valresultatet i USA. Helme har också tidigare synts i rubrikerna, som när han i en intervju i Deutsche Welle ansåg att Estlands homosexuella ”borde springa iväg till Sverige”. Mart Helmes son, Martin Helme, har fungerat som finansminister tills nu.