Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/pilbagsattacken-lade-sordin-over-norges-nya-regering-eller-de-var-med-pa-utoya-i-dag-ar-de-ministrar/

VÄRLDEN

Pilbågsattacken lade sordin över Norges nya regering

01:15. Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre (S) kommenterar händelserna i Kongsberg där fem personer dödades.

När den nya statsministern Jonas Gahr Støre presenterade Norges tillträdande regering lade dådet i Kongsberg en skugga över maktskiftet. Tio år efter Utøya kom kopplingen som en reflex. Sambandet förstärktes när det stod klart att två av de nya ministrarna befann sig på Utøya den där dagen 2011, då 69 människor dödades.

Både kunskapsminister Tonje Brenna, 33, och näringsminister Jan Christian Vestre, 35, var på Utøya, när den högerextremistiske Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 människor på sommarlägret som arrangerades av Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF.

Tio år senare blir de båda ministrar i minoritetsregeringen som bildas av Arbeiderpartiet, AP, och Senterpartiet. Vestre ses som en överraskning som näringsminister. Brenna får ansvaret för förskolor och grundskolor.

– Vi får två ministrar som var på Utøya den 22 juli och som var med om att ta AUF och AP vidare. De är partibyggare och politiska byggare och har vigt sitt liv åt det. För oss är ljuden och synen av en ny generation i regeringen inspirerande, sa Jonas Gahr Støre, vid en presskonferens i Oslo, där han presenterade regeringens 19 ministrar, tio kvinnor och nio män.

– Det har varit speciella tio år för oss i Arbeiderpartiet. När de här utmärkta politikerna, Jan Christian och Tonje, är med i regeringen upplever jag det som att vi kommit ett gott stycke vidare – och det är jag väldigt stolt över, sa den tillträdande statsministern.

Bild 1 av 3 Jonas Gahr Støre, ny norsk statsminister.
Foto: Cornelius Poppe/NTB-AFP
Bild 2 av 3
Foto: CORNELIUS POPPE
Bild 3 av 3 Norges nya statsminister Jonas Gahr Støre med delar av hans kabinett.
Foto: OLE BERG-RUSTEN

Första dagen på nya jobbet blev inte som han hade hoppats. Vansinnesdådet av en man med pilbåge i Kongsberg i onsdagskväll, fem dödade och två skadade, dämpade stämningen.

– Detta var en dag som jag och många hade sett fram emot. Men vardagen har ju också händelser som den som vi hade igår. Chockerande händelser, sa Jonas Gahr Støyre, till NRK.

Han fortsatte:

– Vi måste kunna hantera det här med fasthet när det sker. Och med den stöttningen och den medkänslan som behövs för de som är drabbade. Det är fruktansvärt, det som hänt. Och jag är berörd av att människor i Norge har upplevt terror tidigare. Många av dem är särskilt berörda en dag som denna, sa Støyre, växelvis med tankarna i nutid och på Utøya för tio år sedan.

Morden i Kongsberg inträffade i skarven då Erna Solberg efter åtta år lutade sig tillbaka den sista kvällen som statsminister och timmarna innan Jonas Gahr Støre tog vid.

Solberg höll en presskonferens på onsdagskvällen. Exakt klockan tio på torsdagsförmiddagen gick ansvaret för att styra Norge över till den nya regeringen.

Den 28-åriga Senterpartisten Emilie Enger Mehl är den yngsta ministern i den nya regeringen. Hon blir justitieminister och redan innan hennes namn var offentligt visste hon vad hennes första uppgift blir. Hon kastas in i uppgifterna.

– Justitieministern, som har övertagit, och jag har ansvaret för att vara med polisen och myndigheterna som jobbar med det här (i Kongsberg). Vi kommer att göra vad vi kan för att följa upp det som hänt i dag, sa Jonas Gahr Støre.

I den nya norska regeringen är kvinnorna i majoritet. Det kan ha varit svårt för Støre att hitta tillräckligt många män som ministrar, spekulerade vissa experter i Norge. Många av ministrarna kommer från Nordnorge och inlandet. Färre från Vestlandet och Sørlandet.

På de tunga posterna: Trygve Slagsvold Vedum, som lett Senterpartiet sedan 2014. Han blir finansminister. Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet, som tidigare varit både barn- och familjeminister samt kulturminister och arbetsmarknadsminister, blir utrikesminister.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt