Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/polens-premiarminister-vadjar-planera-inga-julresor/

Världen

Polens premiärminister vädjar: ”Planera inga julresor”

Bild 1 av 2 Tomma gator i Krakow under pandemin.
Foto: Omar Marques
Bild 2 av 2 Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Olivier Hoslet/AFP

– Snälla ni, planera inga resor i jul”, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på lördagen.

Coronafallen har ökat de senaste veckorna och regeringen förbereder restriktioner för att begränsa resandet inför de kommande storhelgerna.

På en presskonferens på lördagen aviserade Mateusz Morawiecki från partiet Lag och rättvisa att köpcentrum och gallerior kommar att få öppna om en vecka, lagom till julhandeln.

– Det här beslutet kan rädda hundratusentals jobb, sa premiärministern, men varnade för att om restriktionerna inte följs kan det bli tal om en ny stängning.

Annars är det fortsatt hårda tag för att dämpa spridningen av coronaviruset som gäller. Barer och restauranger ska fortsätta att vara stängda och i skolor och på universitet är det distansundervisning som gäller åtminstone året ut.

Även kulturinstitutioner som teatrar och bibliotek hålls fortsatt stängda.

På bussar och tåg får endast 50 procent av platserna användas, men enligt Mateusz Morawiecki kan det bli aktuellt med skärpta regler för resandet inför julhelgen.

– Situationen är fortfarande mycket allvarlig, säger premiärministern . Han uttrycker oro över landets höga dödstal, men säger att ökningen av nya fall har planat ut något.

I Polen, som hörde till de länder i Europa som klarade sig bäst i våras, har en andra våg av smittspridning exploderat den senaste månaden. Drygt 20.000 smittas av coronaviruset dagligen, det senaste dygnet har 24.213 nya fall rapporterats. Total har landet 843.475 bekräftade fall av covid-19.

De senaste tre veckorna har antalet coronarelaterade dödsfall i Polen varit det tredje högsta i Europa efter Frankrike och Italien. Totalt har 13.288 personer avlidit, varav 574 det senaste dygnet.

Ämnen i artikeln

Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt