Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/polens-regerande-hogerparti-tappar-i-stod/

VÄRLDEN

Polens regerande högerparti tappar i stöd

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det regerande, socialkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PIS).
Jaroslaw Kaczynski, ledare för det regerande, socialkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PIS). Foto: Czarek Sokolowski/AP

För första gången på sju år leder inte längre Polens regerande nationalkonservativa parti Lag och rättvisa (PIS) i en opinionsmätning. Den liberala Medborgarkoalitionen (KO) har gått om PIS med en procentenhet. Det bäddar för ett ovisst parlamentsval hösten 2023.

Allt sedan PIS – som leds av Jaroslaw Kaczynski – hösten 2015 vann valet med 37 procent av rösterna och bildade regering har partiet varit det största i opinionsmätningarna. I det följande parlamentsvalet 2019 ökade PIS sin röstandel till drygt 43 procent.

Väljarstödet för PIS i olika mätningar har genom åren rört sig mellan 30 och 40 procent, med en topp i början av coronapandemin under våren 2020. KO, som har förre premiärministern Donald Tusk som de facto-ledare, har oftast befunnit sig kring 25 procent.

Den senaste mätningen, som genomfördes av institutet Kantar Public i juli, pekar på en kraftig nedgång. PIS får 26 procent av rösterna, medan KO får 27 procent. Det är en följda av att PIS har tappat 3 procentenheter jämför med föregående månad, och KO har ökat med 4 procentenheter.

Övriga partier ligger samtliga under 10 procent. Det relativt nya mittenpartiet Polska 2050, som leds av Szymon Holownia, får liksom Vänstern 8 procent. Det extremnationalistiska Konfederacja får nöja sig med 6 procent, vilket är precis över 5-procentspärren till sejmen, parlamentets underhus.

Denna förändring har en stark symbolisk betydelse. Ändå bör Kantars siffror läsas med viss försiktighet – och det är för tidigt att räkna ut PIS. Enligt andra opinionsinstitut är PIS fortfarande större än KO.

Kantars siffror bör läsas med försiktighet – och det är för tidigt att räkna ut PIS

I en sammanställning av sex olika mätningar i juli kan PIS räkna med omkring 35 procent av rösterna, mot 28,5 för KO.

Det avgörande är dock att om det vore val i dag skulle det resultatet inte räcka för en egen PIS-majoritet i sejmen.

Att regeringspartiet förlorar i stöd är inte förvånande. Polackerna har drabbats av en galopperande inflation, 15,5 procent på årsbasis, vilket är högre än i de flesta jämförbara länder. Fortsatta prisökningar på gas, elektricitet och kol väntas under den närmaste tiden.

Stor roll spelar också regeringens impopulära åtgärder, som skärpningen av abortförbudet. Men många störs också av Kaczynskis EU-fientliga retorik – i ett land där 85–90 procent av väljarna är starkt proeuropeiska.

Tillkommer den tilltagande inre splittringen inom den regerande högerkoalitionen, mellan Kaczynski och justitieministern Zbigniew Ziobro, hanteringen av pandemin, kriget i Ukraina (som gav PIS en tillfällig respit från trycket från EU om att släppa på den politiska styrningen av domstolsväsendet).

– Man kan säga att denna förändring var väntad och en tidsfråga, säger Urszula Krassowska, chef för Kantar Public till Gazeta Wyborcza.

– Regeringens hittillsvarande agerande, eller snarare brist på agerande, har inte byggt förtroende inför framtiden. Vi får se om förändringen kvarstår i nästa månad, eller om det bara var en enstaka avvikelse, säger Urszula Krassowska.

”Regeringens hittillsvarande agerande, eller snarare brist på agerande, har inte byggt förtroende inför framtiden”

PIS-ledaren Jarosław Kaczyński kritiserade Kantars mätning som ”politiskt motiverad”. Men ett tecken på att han är bekymrad för opinionsstödet är att han genomför en omfattande turné i Polen för att mobilisera partiets trogna inför nästa års val. Där ägnar han sig åt att attackera hbtq-personer och Tysklands inflytande i EU.

Krzysztof Łapiński, en pr-konsult som tidigare var talesperson för president Andrzej Duda, säger till tidningen Rzeczpospolita att det största hotet mot PIS under nästa års val är en ”demobilisering” av partiets väljarkår. Inte för att väljarna flyttar sina sympatier till ett oppositionsparti, utan för att en del av dem ser att PIS inte förverkligar sina löften, och då kommer de inte att gå och rösta.

Läs mer:

EU-kommissionen: Försämrade villkor för journalister i Ungern och Polen

Annika Ström Melin: Låt inte EU-pengarna flöda till Polens auktoritära styre

Ämnen i artikeln

Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt