Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 21:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/polischefen-mannen-skot-flera-pilar-mot-polisen/

VÄRLDEN

Polischefen: Mannen sköt flera pilar mot polisen

Foto: Terje Bendiksby/TT

Den beväpnade mannen sköt flera pilar mot de första poliserna som kom till platsen och lyckades sedan fly.

– Mannen använde en pilbåge som var ett dödligt vapen, säger polischefen Øyvind Aas i Sørøst politidistrikt till DN.

Frågetecknen var natten mot torsdagen fortfarande många kring vad som egentligen hänt när en man började skjuta pilar mot människor i centrala Kongsberg i Norge.

Larmet om att en man hade setts beväpnad med en pilbåge och börjat skjuta på människor kom klockan 18.13 på onsdagen och den första polispatrullen från Kongsberg var snabbt på plats, säger polischefen Øyvind Aas.

– När poliserna hittat honom blev det en konfrontation mellan poliserna och den beväpnade mannen. Då avlossade mannen flera pilar mot poliserna och han använde en kraftig pilbåge, inte någon leksak utan ett dödligt vapen, säger Øyvind Aas.

De första patrullerna fick inte enbart ägna sig åt att jaga gärningsmannen. Snart stod det klart att en rad människor hade dödats eller skadats av pilar från mannen båge.

– Vi fick ta hand om flera skadade när vi kom till platsen och det finns många brottsplatser inom det område där mannen rörde sig. Förutom de fem som dödades och de två som skadades är det rätt säkert att han sköt på flera människor som han inte träffade.

Polis i staden Kongsberg under natten.
Polis i staden Kongsberg under natten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

En av de skadade var en ledig polisman som besökte en Coop Extra-butik. Enligt Øyvind Aas besköts polismannen och skadades inne i butiken.

Området där mannen rörde sig ligger mellan Stortorget och älven och är tätbebyggt med bostäder och affärer. Enligt Øyvind Aas har mannen rört sig över ett område med många sidogator och bakgårdar vilket försvårade sökandet. Mannen rörde sig hela tiden till fots.

Polischefen kan vid 2-tiden inte säga om polisen också sköt tillbaka mot mannen när han började skjuta mot dem.

– Det håller vi på att undersöka.

Klockan 18.47 påträffades så mannen igen efter att ha lyckats springa från polisen. Men då valde mannen att ge upp sedan polisen skjutit varningsskott. På en video som publicerats på sociala medier, och vars äkthet inte har kunnat bekräftas, ses en man gå mot en polisbil med händerna uppsträckta.

Under natten mot torsdagen visste polisen ännu inte varför mannen sköt mot ett stort antal människor i Kongsberg.

Då hade flera lägenheter kopplade till mannen undersökts av polisen:

– Vi har genomfört husrannsakan på flera adresser, de flesta av dem i Kongsbergområdet. Platser där han kan ha uppehållit sig, säger Øyvind Aas.

– Mannen kommer att höras under natten. Då kommer vi också att efterforska om det rör sig om en terrorhandling.

Vid 01.55 uppger norska polisen på sin hemsida att den misstänkta gärningsmannen som gripits är en 37-årig dansk medborgare bosatt i Kongsberg.

Läs mer:

Fem döda i attack med pilbåge i norska Kongsberg

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt