Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/polisen-inget-terrordad-i-waukesha/

VÄRLDEN

Polisen: Inga bevis för terrordåd i Waukesha

Polis på plats i centrala Waukesha.
Polis på plats i centrala Waukesha. Foto: Getty Images/AFP

Mannen som ska ha kört ihjäl fem personer i julparaden i amerikanska Waukesha misstänks för mord. Polisen bedömer inte att det rör sig om ett terrordåd, utan har uppgifter om att 39-åringen flydde från ett bråk innan han mejade ned folkmassan.

Åklagare ifrågasätter nu varför mannen nyligen släpptes fri mot en borgensumma på 1 000 dollar.

Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen, lokal tid, bekräftade polisen att fem personer hade omkommit när ett fordon körde rätt in i julparaden i Waukesha utanför Milwaukee, tio mil norr om Chicago på söndagen. De döda var mellan 52 och 81 år gamla, fyra kvinnor och en man.

Ett av dödsoffren var en 52-årig kvinna som representerade sin arbetsgivare Citizens Bank i paraden.

– Hon var en fantastisk mor och morförälder. Alla älskade henne, säger hennes dotter Taylor Smith till CNN.

Minst 48 personer skadades. 18 barn mellan 3 och 16 år vårdas på ett av sjukhusen. För två av barnen är tillståndet kritiskt, uppger läkare till CBS News.

– Skadorna sträcker sig från skrubbsår i ansiktet till brutna ben och allvarliga huvudskador. Sex av patienterna opererades i går kväll och ytterligare två patienter opereras i dag, säger Amy Drendel, chef för akutmottagningen på barnsjukhuset i Milwaukee.

Polisen har identifierat och gripit en misstänkt man. Enligt uppgifter till polisen var 39-åringen inblandad i någon form av bråk i ett hem minuterna innan han satte sig i bilen och mejade ned folkmassan. En källa med insyn i utredningen säger till CBS News att det kan ha rört sig om ett knivbråk.

– När den misstänkte körde genom och in i folkmassan avfyrade en polis sitt vapen och sköt skott mot den misstänkte för att få stopp på hotet, säger polischefen Daniel Thompson enligt CNN.

Polisen slutade skjuta ganska snabbt eftersom det var så många personer på platsen som kunde ha skadats av skotten, uppger polisen enligt NBC News.

Polisen bedömer att mannen agerade ensam. Det finns än så länge inget som tyder på att det skulle röra sig om ett terrordåd.

Mannen misstänks nu för fem mord, men fler anklagelser kan komma att riktas mot honom.

39-åringen har en omfattande brottslig bakgrund. Han greps i början av november misstänkt för våld i nära relation efter att ha ska ha kört på modern till sitt barn och hade nyligen släppts mot borgen, uppger ABC News. Åklagarkammaren ifrågasätter nu den förhållandevis låga borgensumman på 1 000 dollar (cirka 9 000 kronor).

”Delstatens rekommendation om borgen i det här fallet var opassande låg med tanke på anklagelserna nyligen och de nuvarande anklagelserna”, säger distriktsåklagarens kontor i ett uttalande.

FBI hjälper polisen med utredningen, uppger Reuters.

Läs mer: Bilist körde rakt in i julparad i Wisconsin – flera döda

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt