Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/poliser-kvar-i-tjanst-trots-kritiserad-insats-under-skolmassaker-i-usa/

VÄRLDEN

Poliser kvar i tjänst trots kritiserad insats under skolmassaker i USA

Poliser utanför skolan under insatsen.
Foto: Dario Lopez-Mills/AP

Det tog 77 minuter för polisen i Uvalde att stoppa gärningsmannen när 21 personer dödades i skolmassakern 2022.

Ett år senare jobbar flera poliser kvar trots beslut som fördröjde den kraftigt kritiserade insatsen, visar en granskning av Washington Post.

Efter att ha skjutit en äldre släkting i ansiktet stal 18-årige Salvador Ramos hennes bil och kraschade den in i ett begravningshem i småstaden Uvalde i Texas. När han avfyrade nya skott och rörde sig mot sin tidigare grundskola Robb Elementary School larmade förbipasserande polisen.

Det var förmiddag den 24 maj 2022. Den första polisen anlände till platsen klockan 11.31. 77 minuter senare hade Ramos dödat två lärare och 19 skolbarn i 10-årsåldern.

Massakern gjorde Uvalde till en symbol för skjutvåldet i USA och väckte nytt liv i debatten om skärpta vapenlagar. En månad senare nådde kongressen en partiöverskridande överenskommelse om att bland annat utöka bakgrundskontrollerna för unga vapenköpare.

På onsdagen hölls en minnesceremoni för offren för skolskjutningen i Uvalde ifjol.
Foto: Brandon Bell/AFP

Men skolskjutningen väckte också frågor om varför polisen dröjde i över en timme med att oskaddliggöra gärningsmannen.

En stor del av ansvaret lades på Pedro Arredondo, chef för skoldistriktet Uvaldes egen polis, som sparkades i augusti.

En granskning av Washington Post i samband med årsdagen visar dock att ingripandet dröjde på grund av beslut från flera erfarna poliser på platsen. Tidningen har identifierat minst sju poliser som avvaktade med att ta sig in i klassrummen trots att det fanns tydliga tecken på att barnen var i fara.

Samtliga sju är fortfarande anställda av polisen.

Från korridoren utanför klassrummen gjordes bedömningen att det rörde sig om en barrikaderad gärningsman – inte en aktiv skytt. Det förstnämnda är enligt polisens riktlinjer en mindre allvarlig situation där risken att människor kommer till skada är begränsad.

Vid åtminstone tio tillfällen upprepades att skytten inte var aktiv, enligt Washington Post.

Efter skjutningen har Uvaldes borgmästare meddelat att skolan ska rivas.
Foto: Brando Bell/AFP

Men på upptagningen från en kroppskamera hörs samtidigt en polis ropa att gärningsmannen är beväpnad med ett automatvapen.

– Vi måste ta oss in dit. Han kommer att fortsätta att skjuta, säger en av dem.

Nio minuter efter att Ramos tagit sig in på skolan fick också en polistjänsteman veta av skolpersonalen att det sannolikt fanns barn i klassrummen.

Men polisen ändrade ändå inte bedömningen av situationen. Vid åtminstone 12 tillfällen beordrade i stället olika tjänstemän på platsen sina kollegor att inte ta sig in i klassrummen, trots ljudet av skott inifrån, enligt Washington Post.

Klockan 12.21 hade 50 minuter gått sedan den första polisen anlänt. Då avlossade Ramos sina sista skott. 12.50 gick polis in i klassrummen och dödade honom.

Sammanlagt deltog nästan 200 poliser på både lokal och delstatlig nivå i insatsen. Fyra avskedades på grund av misstag under skolskjutningen och ytterligare fyra sade upp sig.

Uvaldes distriktsåklagare utreder fortfarande polisinsatsen och utesluter inte möjligheten att väcka åtal.

– Alla som visste och satt där och lyssnade medan han laddade om, de borde förlora sina jobb. Alla som gav order om att de inte skulle gå in borde stå inför ett möjligt fängelsestraff, säger Brett Cross, vårdnadshavare för ett av offren.

Läs mer:

Lilla Uvalde blir för alltid en symbol för vapenvåldet i USA

Polisinsatsen när 19 barn sköts ihjäl ”ett grymt misslyckande”

Gärningsmannen mobbades i Uvalde – blev alltmer våldsam