Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 01:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/portugals-biskopar-sexuella-overgrepp-mot-barn-ska-utredas/

VÄRLDEN

Portugals biskopar: Sexuella övergrepp mot barn ska utredas

Portugals biskopar ska tillsätta en oberoende kommission för att utreda sexuella övergrepp mot barn. På bilden biskop Manuel Linda under en gudstjänst i Portos katedral.
Portugals biskopar ska tillsätta en oberoende kommission för att utreda sexuella övergrepp mot barn. På bilden biskop Manuel Linda under en gudstjänst i Portos katedral. Foto: Rita Franca/NurPhoto/Shutterstock

Katolska kyrkan har skakats av skandal efter skandal i flera länder om sexuella övergrepp mot barn. Nu tillsätter kyrkan i Portugal en oberoende kommission för att utreda en historia av utsatta barn, rapporterar Reuters.

I oktober lämnade en oberoende kommission i Frankrike en rapport om att mellan 2 900 och 3 200 ”pedofilpräster” granskats i en undersökning som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Granskningen konstaterade att 216 000 minderåriga utsatts för övergrepp. Vatikanen kommenterade uppgifterna och påven meddelade att han ”med sorg tagit del av innehållet”.

Runt om i världen har liknande uppgifter spridits om den katolska kyrkan. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

Nunnor har även utnyttjats sexuellt och en utredning i höstas visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts.

Den senaste tiden har katolska kyrkan i Portugal märkt av ökade påtryckningar från församlingar som menar att det är dags att bryta tystnaden kring frågan, meddelade den portugisiska biskopskonferensen i torsdags, skriver Reuters.

Biskoparna har nu därför beslutat sig för att skapa en oberoende kommission och utreda sexuella övergrepp mot barn som ska ha begåtts av medlemmar inom prästerskapet.

”Vi ska genomföra en studie för att klargöra historien kring denna allvarliga fråga”, ska de ha sagt, uppger Reuters

Över 200 katoliker har skickat brev till den portugisiska biskopskonferensen bara den senaste månaden och uppmanat till att inleda en utredning liknande den i Frankrike.

Påve Franciscus.
Påve Franciscus. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avsändarna hävdade att ”drygt tio fall” av sexuella övergrepp mot barn ska skett det senaste decenniet i landet – men uppger även att siffran sannolikt är betydligt högre.

I dag finns inget övergripande tillsynsorgan för kyrkan i Portugal, men samtliga biskopar i landets 21 stift är däremot ansvariga att utreda påstådda felaktigheter som begåtts av prästerskapets medlemmar, skriver Reuters.

– Man har ännu inte nominerat kommissionsmedlemmar, sa biskopen Jose Ornelas, på en presskonferens på måndagen.

Avsändarna bakom breven till portugisiska biskopskonferensen är lagstiftare, författare och andra offentliga personer. De vill se både troende och icke-troende, såväl som experter inom samhällsvetenskap och juridik inom kommissionen.

Det finns ännu inga uppgifter om hur långt tillbaka i tiden kommissionen ska utreda övergreppen inom katolska kyrkan, men brevförfattarna föreslår att utredningen skulle omfatta fem decennier.

Läs mer:

Rapport: Hundratusentals offer för övergrepp inom katolska kyrkan i Frankrike

Ämnen i artikeln

Portugal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt