Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/poserade-i-pelosis-kontor-nu-falls-okande-mannen/

VÄRLDEN

Poserade i Pelosis kontor – nu fälls ökände mannen

Richard Barnett på väg in till domstol i Washington.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Foton där en man poserar med ena foten placerad på talmannen Nancy Pelosis skrivbord under stormningen av Kapitolium fick stor spridning i sociala medier.

Nu fäller en jury i USA mannen på åtta åtalspunkter, rapporterar CNN.

Under attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021 spreds bilder i sociala medier på 60-åriga Trumpväljaren Richard Barnett med foten på den dåvarande talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

Förutom att sätta sig vid hennes skrivbord stal han ett brev och klottrade en hälsning: ”Vi kommer inte ge oss.”

Utanför Kapitolium skröt Barnett om sitt tilltag. Anhängare skrålade om Pelosi. En grupp tog sig upp på en svart bil och lämnade ett papper med ett budskap på bilens vindruta: ”Pelosi är satan”.

Dagarna före stormningen hade Barnett hetsat mot Pelosi på Facebook under pseudonym.

Demokraten Nancy Pelosi var tidigare talman i USA:s representanthus.
Foto: Chris Kleponis/CNP/TT

På måndagen fällde en jury i Washington DC Barnett på åtta åtalspunkter kopplade till stormningen, bland annat för att ha brutit sig in på förbjudet område med ett dödligt vapen, skriver CNN.

Längden på straffet meddelas vid ett senare tillfälle.

Även fyra medlemmar ur den högerextrema och paramilitära organisationen Oath Keepers dömdes på måndagen för uppvigling efter sin inblandning i attacken.

Organisationen grundades 2009. Ledaren Stewart Rhodes, en före detta fallskärmssoldat, fälldes för uppvigling ihop med en lokal Oath Keepers-ledare i slutet av november i år.

Läs mer: Så stormades kongressen – timme för timme

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt