Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/press-pa-abbas-att-inte-stalla-in-de-palestinska-valen/

Världen

Press på Abbas att inte ställa in de palestinska valen

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har utlyst val i vår. Men ofta har valen ställts in i sista stund.
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har utlyst val i vår. Men ofta har valen ställts in i sista stund. Foto: Seth Wenig/AP

RAMALLAH. Om president Mahmoud Abbas ställer in de palestinska valen i vår och i sommar måste EU ompröva sitt bistånd till det palestinska självstyret. Det bryska meddelandet från utrikeskommissionären Josep Borrells kansli nådde i förra veckan Ramallah.

När Abbas utlyste palestinska parlamentsval i maj och presidentval i juli reagerade den palestinska allmänheten och världspressen med en gäspning. Abbas utlyser eller utlovar ofta palestinska val, men hittar alltid ett svepskäl för att avstyra dem. Sist, för tre år sedan, krävde Abbas strax före valet att Israel skulle tillåta östra Jerusalems palestinier att delta – väl medveten om att Israel skulle vägra.

Men denna gång ser det ut som om Abbas, till vardags enväldig, tappat kontrollen över situationen. Palestinier måste registrera sig för att kunna rösta. Få brukar registrera sig, för de anar att valet inte blir av eller att endast handplockade kandidater ställer upp.

När det blev känt att nationalhjälten Marwan Barghuti, i israeliskt säkerhetsfängelse sedan snart tjugo år, tänkte ställa upp registrerade sig på några veckor över tre miljoner väljare i Gazaremsan och på Västbanken.

Marwan Barghuti, arkivbild från 2012.
Marwan Barghuti, arkivbild från 2012. Foto: Bernat Armangue/AP

Redan i december gjorde den palestinska ledningen en hårdhänt ommöblering i Högsta domstolen, pensionerade sex domare och ersatte dem med regimlojalister. Eftersom HD kan diskvalificera personer från att ställa upp i valet antogs det att syftet var att svartlista Abbas rival Muhammad Dahlan, De förenade Arabemiratens skyddsling, och andra utmanare.

Men ingen domstol och ingen palestinsk regering skulle våga svartlista Barghuti, en av ledarna för det andra palestinska upproret mot Israel 2000-2004. Han är så populär att Abbas av allt att döma vädjat till Israel att inte inkludera honom i fångutväxlingar.

Häromveckan skickade Abbas en av sina närmaste, Husein al-Sheikh, till Barghuti i fängelset för att övertala honom att dra sig ur leken, i utbyte mot tio platser i parlamentet åt Barghuti och hans krets - men förgäves. Från Jordanien, Egypten, Emiraten och nu också EU mottar Abbas signaler som varnar honom för att trolla bort valen.

Advokat Fadwa Barghuti, Marwans hustru, säger DN:

– Min make är palestinsk medborgare och har all rätt att ställa upp. Mer kan jag inte säga nu.

För Israel kan detta bli en mycket het potatis. Väljs Barghuti till palestinsk president så kommer Israel att betala ett pris om det fortsätter att hålla honom fängslad, i synnerhet om USA, vilket är troligt, skulle visa sitt missnöje.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt