Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/prins-andrew-lyckas-inte-stoppa-civilmal-i-usa/

VÄRLDEN

Prins Andrew lyckas inte stoppa rättsprocess i USA

Prins Andrev
Prins Andrev Foto: TT

Domstolen i USA kommer inte att lägga ner rättsprocessen mot Storbritanniens prins Andrew, enligt ett utslag på onsdagen. Det innebär att prinsen kan ställas inför rätta, misstänkt för inblandning i härvan kring Jeffrey Epstein.

BBC:s hovreporter Nicholas Witchell beskriver utvecklingen som en ”monumental röra” för den kungliga familjen.

Den i dag 38-åriga Virginia Giuffre har stämt brittiske prins Andrew i ett civilmål i New York där hon påstår att prinsen utnyttjade henne sexuellt när hon var 17 år. Enligt anklagelserna skulle hon ha dansat med prinsen på en klubb och därefter haft sex med honom.

Förra veckan offentliggjordes ett tidigare hemligt avtal där det framgick att Virginia Giuffre fick en halv miljon dollar i utbyte mot att inte vidta några juridiska åtgärder mot den sexbrottsdömde Jeffrey Epstein – eller någon annan som kunde omfattas av hennes anklagelser. Enligt onsdagens besked omfattas inte anklagelserna mot prins Andrew av den överenskommelsen, rapporterar BBC. Domaren Lewis Kaplan går inte med på att avskriva fallet efter att ha hört argument från advokater som representerar kungahuset och Virginia Giuffre.

Brittiska medier domineras totalt av nyheten om prins Andrew på onsdagskvällen. Enligt Mark Stephens, expert på fall som rör ärekränkning, säger till BBC att utslaget i New York är ”en bomb i hjärtat av kungafamiljen”. Prins Andrew har nu tre dåliga alternativ att välja på - överklagande, förlikning eller att låta processen fortgå och börja vittna. Oavsett vilket är prins Andrews trovärdighet i fara, enligt Mark Stephens.

– Det enda han kan göra är att acceptera ansvaret, ta på sig skulden och falla för familjens skull, säger Mark Stephens till BBC..

Prins Andrew har hela tiden förnekat att han skulle ha haft något samröre med Virginia Giuffre. De båda har dock fotograferats i en lägenhet i London tillsammans med en leende Ghislaine Maxwell i mars 2001. Maxwell anklagas i en annan rättegång för att ha försett Jeffrey Epstein, som tog sitt liv i ett häkte i New York i augusti 2019, med unga flickor.

Virginia Giuffre säger i ett uttalande att hon är glad över beslutet och att domstolen nu kommer att behandla hennes anspråk.

Läs mer:

Juryn: Ghislaine Maxwell skyldig till sexbrott

Maxwells offer: ”Hoppas domen visar att ingen står över lagen”

Ämnen i artikeln

USA
Prins Andrew
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt