Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/prinsens-bil-rullar-pa-ost-och-vin/

VÄRLDEN

Prinsens bil rullar på ost och vin

Prins Charles i sin Aston Martin.
Prins Charles i sin Aston Martin. Foto: Sang Tan/AP

Prins Charles sportbil rullar på ost och vin. I en intervju med BBC inför klimattoppmötet i Glasgow berättar prinsen av Wales att hans favoritbil, en 51 år gammal Aston Martin, byggts om för att köra på biobränsle.

Storbritanniens prins Charles är både biltokig och klimatmedveten. Lösningen blev att utrusta den bensinslukande sportbilen med en biobränsletank. Drivmedlet består numera rester från den brittiska produktionen av vitt vin och ost.

– Jag kör den inte så ofta, men det är nästan otroligt att den nu går avfallsprodukter, säger prins Charles.

I en stor intervju med BBC, där prins Charles talar om miljö och klimatförändringar, berättar han att han tagit flera steg för att minska sitt eget koldioxidavtryck. Kött och fisk slopas från menyn två dagar i veckan, mejeriprodukter tas bort en dag.

Solpaneler har installerats på prins Charles officiella residens Clarence House och på familjehemmet Highgrove. Dessutom värms en tredje bostad, Birkhall, med biomassa i form av flis.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt