Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/professor-kritiserar-uforapport-for-lite-information/

VÄRLDEN

Professor kritiserar uforapport: För lite information

En stillbild ur en film tagen från ett amerikanskt krigsfartyg 2019.
Foto: Pentagon

Det blev fokus på flygsäkerhet men inga svar om vem som utgör hotet när de amerikanska underrättelsemyndigheterna publicerade sin nya rapport om ufoobservationer gjorda av militär personal.

”Tyvärr innehåller rapporten ännu färre detaljer än den tidigare rapporten”, skriver Harvardprofessorn Avi Loeb i en kommentar.

Amerikansk militär, främst piloter från flottan och flygvapnet, har vid 247 tillfällen mellan juni 2021 och slutet av augusti 2022 mött för dem okända föremål i amerikanskt luftrum.

Torsdagens öppna rapport från det nyinrättade ufokontoret inom Pentagon är den andra sedan i juni 2021 men enligt de direktiv som kontoret, AARO, har att arbeta efter ska det också lämna en rapport i kvartalet till politiker i kongressen och andra som är i behov av informationen. Dessa kvartalsrapporter kommer att vara hemligstämplade och innehåller betydligt mer information än den kortfattade och summariska rapport som publicerades under torsdagen.

I en kommentar skriver Harvardprofessorn Avi Loeb, som engagerat sig i sökandet efter bevis för eventuella utomjordiska besökare i vårt solsystem, att han vill se frisläppandet av mera data så att UAP-fenomenet kan undersökas av vetenskapsmän utanför Pentagon.

Avi Loeb.
Foto: Bebeto Matthews

”Tyvärr innehåller rapporten ännu färre detaljer än den tidigare rapporten”, skriver Loeb som håller på att bygga upp ett nätverk av teleskop utrustade med högpresterande kameror:

”Det enda sättet att föra vår kunskap om vad som ligger bakom UAP-fenomenet framåt är genom att samla in högkvalitativa data från instrument som är anpassade för detta och som ger reproducerbara resultat. En miljon suddiga bilder är värdelösa jämfört med en enda högupplöst video som visar ett föremål när det manövrar”, skriver han till DN.

Också senator Marco Rubio (R) kritiserade rapporten som han menade saknade detaljer, skriver US News & World Report.

AARO:s rapport konstaterade liksom den tidigare rapporten från 2021 att de okända föremål som befinner sig inom militärt luftrum eller över skyddsobjekt också utgör ett hot mot piloternas säkerhet. Och där har flera amerikanska politiker uttalat sig positivt:

– Rapporten är ett steg framåt när det gäller att förstå och att möta riskerna för piloterna, säger den demokratiske senatorn Mark Warner i ett uttalande.

Warner är ordförande för senatens underrättelsekommitté som ligger bakom bildandet av det nya ufokontoret.

Den biträdande chefen för den amerikanska flottans underrättelsetjänst Scott Bray i samband med en utfrågning i kongressen den 17 maj 2022.
Foto: Alex Brandon

I ett uttalande från försvarshögkvarteret Pentagon skriver brigadgeneral Pat Ryder att den militära personalens säkerhet alltid sätts i första rummet och att man tar alla rapporter om intrång i amerikanskt luftrum på stort allvar.

I rapporten konstateras att mycket spelar in när det gäller observationer av UAP och att dessa kan försvåras av väder, ljusförhållanden, atmosfäriska effekter och hur man tolkar de data som registreras av sensorerna på flygplanet.

Samtidigt arbetar AARO under förutsättningen att observatörerna lämnat en korrekt beskrivning av händelsen och att sensorerna fungerat som de ska. Men rapporten slår också fast att en del av rapporterna kan ha med problem med sensorerna att göra.

Läs också:

Nya uforapporten: Allt fler ufoobservationer görs av amerikanska piloter

Ämnen i artikeln

Ufo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Hej då kommentarsfältet! Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt