Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/protester-i-barcelona-for-sjatte-kvallen-i-rad/

Världen

Våldsamma protester i Barcelona för sjätte kvällen i rad

Bild 1 av 2 Gårdagens demonstration urartade. Nu rustar polisen för ytterligare en stökig natt.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Gårdagens demonstration urartade. Nu rustar polisen för ytterligare en stökig natt.
Foto: Albert Llop/NurPhoto/Shutterstock

På söndagen hölls för sjätte kvällen i rad demonstrationer i Barcelona för att protestera mot gripandet av rapparen Pablo Hasél. Vid 22-tiden kom de första rapporterna om sammandrabbningar med polisen.

Natten till söndagen urartade den hittills största demonstrationen i våldsamma sammandrabbningar med polisen och plundring av butiker på paradgatan Paseo de Gracia.

Vid 20-tiden på söndagskvällen samlades hundratals människor för en fredlig manifestation vid järnvägsstationen Barcelona-Sants. Vid 22-tiden drabbade polis samman med demonstranter på Via Laietana, en av de stora gatorna i centrala Barcelona. Demonstranterna kastade flaskor, soptunnor och andra lösa föremål mot polisen. Enligt tidningen La Vanguardia hade polisen rustat för ännu en stökig kväll och natt.

Åtta personer greps under kvällen i Barcelona, fem av dem för att ha stulit från butiker sedan de krossat skyltfönstren. Tre andra för att ha stört ordningen, uppger polisen. Sex poliser skadades i samband med oroligheterna under kvällen.

De första protesterna bröt ut i tisdags, då polisen grep Pablo Hasél på ett universitet i staden Lleida där han hade barrikaderat sig tillsammans med en grupp fans. Veckan innan skulle han ha överlämnat sig till myndigheterna för att avtjäna ett nio månaders fängelsestraff. Domen är mycket omstridd och har väckt debatt om yttrandefriheten i Spanien.

Demonstrationerna har växt i omfattning för varje kväll och även spritt sig till andra städer i Spanien, som Madrid, Valencia, Sevilla, Logroño och Málaga. På söndagen hölls den första demonstrationen i Bilbao.

Gårdagens demonstration urartade. Nu rustar polisen för ytterligare en stökig natt.
Gårdagens demonstration urartade. Nu rustar polisen för ytterligare en stökig natt. Foto: Albert Llop/NurPhoto/Shutterstock

Natten till söndagen var 8.000 personer ute på gatorna i Barcelona. Oroligheter uppstod då en grupp bröt sig loss och tog sig förbi polisens avspärrningar. Ett stort antal butiker på Paseo de Gracia mitt i centrum plundrades, containrar och soptunnor sattes i brand och demonstranter kastade flaskor på polisen. Börshusets entré sattes i brand och flera fönster slogs sönder på Palau de la Música Catalana, en av Barcelonas mest kända byggnader.

Totalt har över 100 personer gripits och både poliser och demonstranter har skadats vid protesterna.

Kataloniens inrikesminister Miquel Sàmper har tidigare beklagat sig över att det som börjat som en protest ”för yttrandefriheten” slutat i ”ren vandalism och plundring av butiker”.

Domen mot Pablo Hasél gäller Twitterinlägg och låttexter där rapparen har anklagats för att förhärliga terrorism, hyllat gerillan ETA och förolämpat kungahuset. Hasél befanns skyldig till förtal, ärekränkning och förhärligande av terrorism. Hundratals kulturarbetare, däribland filmregissören Pedro Almodóvar och skådespelaren Javier Bardem, har skrivit under en protestlista.

Spaniens regering har lovat att se över yttrandefrihetslagarna.

Läs mer: Nathan Shachar: Gripandet av spansk rappare splittrar regeringen

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt