Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-03 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/protester-och-upplopp-efter-domen-mot-rittenhouse/

VÄRLDEN

Protester efter friande domen mot Rittenhouse

Protester i New York mot friande domen mot Kyle Rittenhouse.
Protester i New York mot friande domen mot Kyle Rittenhouse. Foto: Yuki Iwamura/AFP

Domen där tonåringen Kyle Rittenhouse gick fri efter att ha skjutit ihjäl två aktivister och skadat en tredje, följdes natten mot lördagen av demonstrationer och viss skadegörelse i USA. President Joe Biden uttryckte också ilska, även om han ställde sig bakom juryns beslut. För rättsexperter var domen inte oväntad, eftersom det i delstaten Wisconsin är lagligt att tillgripa dödligt våld i självförsvar.

2021.11.20 14.05: Texten har tillfogats en rättelse.

Omkring 100 personer i centrala Portland i Oregon slog sönder fönster och angrep polisen natten mot lördagen efter att juryn friat tonåringen Kyle Rittenhouse i den uppmärksammade mordrättegången. En person greps av polis, skriver Oregon live.

I Kenosha möttes demonstranter från båda sidorna i talkörer utanför domstolsbyggnaden men det blev aldrig några oroligheter, skriver Kenosha News. De 500 soldater ur nationalgardet som skickats till staden behövde aldrig sättas in.

Det förekom även protestmarscher i New York och i Chicago, skriver The Guardian.

Sheriffen i Portland klassade i en tweet demonstrationen utanför domstolsbyggnaderna som ett upplopp och uppmanade deltagare att avvika. Då fanns ett hot om att byggnaden skulle brännas ner, enligt The Guardian.

https://twitter.com/PPBAlerts/status/1461926816281546754

Rittenhouse stod anklagad för mord, försök till mord och vårdslöshet för att ha dödat två män och skadat en tredje i samband med en Black lives matter-demonstration i Kenosha i augusti 2020.

Vid tidpunkten var han 17 år gammal och lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmakare. Han var beväpnad med ett vapen av typen AR-15, och slöt upp med andra beväpnade personer.

Video från tillfället visar hur han under ett tumult som uppstår blir angripen och faller till marken och skjuter mot flera personer som rusar emot honom, en försöker ta ifrån honom vapnet.

Kravallerna hade hållit på i två dagar som en reaktion på att polisen skottskadat den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen och sidan. Blake blev förlamad.

Alla inblandade är vita, och domen eldar ytterligare på konflikten i det delade USA, där bland andra Blakes familj hävdar att utgången skulle ha varit en annan om Rittenhouse varit svart.

På fredagen reagerade också Blakes familj på domen som den ansåg rasistisk:

– Du kan känna och se den underliggande systematiska rasism som finns i det juridiska och polisiära systemet, sa Justin Blakes farbror, Jacob Blake, i ett uttalande enligt USA Today och Chicago Tribune.

– Det här är en väldigt rasistisk stad.

Att tonåringen helt frias efter att ha dödat två personer och skadat en tredje kommer dock inte som en överraskning för rättsexperter i USA.

I delstaten Wisconsin, liksom ett 15-tal andra stater, har medborgarna rätt att ta till dödligt våld i självförsvar och måste inte – som i andra delstater – först använda sig av proportionerligt motvåld, om det är rimligt att anta att man är utsatt för överhängande livsfara eller riskerar att skadas svårt.

För att fälla Rittenhouse var alltså åklagaren tvungen att bevisa att han inte agerade i självförsvar, att han inte uppfattade situationen som ett allvarligt hot och att han inte hade något skäl att frukta för sitt liv.

Kyle Rittenhouse i domstolen under fredagen.
Kyle Rittenhouse i domstolen under fredagen. Foto: Sean Krajacic/AFP

– Det är en helt annan sak att bevisa att någonting inte finns, vilket var vad som krävdes av åklagarna, säger Janine Geske, professorn i juridik i en kommentar till domen.

Försvarsadvokaten Daniel Adams, som noga har följt rättegången, säger att domen visserligen är dramatisk, men inte särskilt överraskande. De flesta advokater ”som granskade bevisningen kände på sig att delstaten inte skulle kunna ta sig över tröskeln att motbevisa självförsvar bortom allt rimligt tvivel”, säger han till Reuters.

Det betyder att han Rittenhouse i princip hade rätt att använda så mycket våld som han trodde var nödvändigt för att stoppa hotet.

Enligt Adams var de tre som träffades av kulorna konfrontativa mot Rittenhouse.

– Det här var inte människor som bara promenerade nedför gatan. Det här var inte människor som bara protesterade. De agerade aktivt på ett konfrontativt sätt, säger han till Reuters.

Även USA:s president Joe Biden, som före domen betecknat Rittenhouse som en ”vit makt-person”, reagerade ”med ilska” på domen. I ett uttalande från Vita huset skriver han dock att juryn sagt sitt, och att han ställer sig bakom rättssystemets hantering av fallet.

Rättelse: Jacob Blake sköts med sju skott och blev förlamad.

Läs mer:

Martin Gelin: Radikala högern hyllar redan Kyle Rittenhouse som hjälte

Juryn friar Kyle Rittenhouse på alla punkter – sköt ihjäl två i Kenosha

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt