Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/protesterna-fortsatter-i-iran-dodssiffran-stiger/

VÄRLDEN

Dödssiffran stiger i Iran

Protester i Irans huvudstad Teheran på onsdagen.
Foto: AFP

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa med oförminskad styrka i flera städer i Iran. På fredagen hölls också motdemonstrationer, som initierats av regimen.

Enligt den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR har mer än 50 dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Enligt statlig tv har minst 26 personer dödats, både demonstranter och minst tre medlemmar av säkerhetsstyrkorna. Internationella organisationer som följer utvecklingen säger att det handlar om betydligt fler.

Klipp på sociala medier visar hur demonstranter bränner en polisbil och konfronterar poliser i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP. I staden Oshnaviyeh i norr har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter, enligt den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw baserad i Norge. I staden Babol har demonstranter tänt eld på en jättelik anslagstavla med ayatolla Ali Khameneis bild, enligt uppgifter till Reuters.

Under protesterna blottar kvinnor sina huvuden, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. Vissa publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

På fredagen hölls också statligt organiserade motprotester, där demonstranter krävde avrättning av upprorsmakare, som fördömdes som ”Israels soldater”.

”Koranförbrytare måste avrättas”, skrek folkmassan i Teheran i den statliga tv-kanalens direktsändning.

Motdemonstranter stöder kravet på att bära hijab.
Foto: AFP

Bakgrunden till oroligheterna är 22-åriga Mahsa Aminis uppmärksammade död. Hon greps förra veckan av moralpolisen som ansåg att hennes hijab inte satt korrekt. Ett par dagar senare meddelade polisen att hon avlidit i häktet till följd av en hjärtattack. Att bära hijab har varit obligatoriskt i Iran sedan revolutionen 1979.

Enligt vittnen ska dock Mahsa Amini ha blivit slagen och skadad redan vid ingripandet. Kvinnans pappa, Amjad Amini, säger till BBC:s persiska redaktion att myndigheternas officiella förklaring – att hans dotter avled till följd av en hjärtattack – är lögn. Enligt pappan ignorerades familjens böner om att få se dottern efter hennes död. När de till slut fick se henne inför begravningen så var kroppen nästintill heltäckt.

Journalisten Nilufar Hamedi i Teheran, som besökte sjukhuset där Mahsa Amini låg i koma och var den som först avslöjade fallet, har gripits. Det skriver hennes arbetsgivare, tidningen Sharg, på Telegram. Även fotografen Yalda Moaiery som bevakade protesterna har gripits i veckan, rapporterar AFP.

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran i perioder stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp.

Irans religiösa ledarskap fruktar liknande protester som bröt ut 2019 över bensinprishöjningar, de blodigaste i den islamiska republikens historia. Den gången dödades mer än 1 500 personer, enligt Reuters.

Irans president Ebrahim Raisi på FN:s generalförsamlings möte i New York.
Foto: TT

Irans president Ebrahim Raisi befinner sig i New York, där han deltar i FN:s generalförsamlings möte. Han har mötts av omfattande protester och anklagat västvärlden för dubbelmoral.  På fredagen hade han ett möte med FN-chefen António Guterres, där mänskliga rättigheter diskuterades.

– Vi uppmanar säkerhetsstyrkorna att avstå från att använda onödigt eller oproportionerligt våld och vädjar till alla att utöva återhållsamhet för att undvika ytterligare eskalering,” säger Guterres talesperson Stephane Dujarric.

CNN-korrespondenten Christiane Amanpour har nekats en intervju med Raisi i New York efter att hon vägrat gå med på att bära slöja.

I en kommentar till den egna kanalen säger Amanpour att hon intervjuat alla presidenter från landet sedan 1995, och att sådana krav aldrig uttalats tidigare när intervjuerna genomförts utanför Iran.

Protesterna mot Irans styre har spritt sig över världen de senaste dagarna. I Madrid genomförde fyra kvinnor en nakenprotest utanför Irans ambassad, rapporterar El Mundo.

Läs mer:

Intervju med Raisi inställd – krävde huvudduk

Dödstalet stiger under protesterna i Iran

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt