Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/putin-beordrar-delvis-mobilisering/

VÄRLDEN

Putin beordrar delvis mobilisering – 300 000 kallas in

2 min 28 sek. – Ordern om delvis mobilisering är underskriven. Den inleds i dag, säger Putin.

Rysslands president Vladimir Putin har i ett tal beordrat delvis mobilisering.

Det är den första mobiliseringen i landet sedan andra världskriget. Enligt det ryska försvarsdepartementet omfattas omkring 300 000 personer.

Putin höll talet till nationen vid 08-tiden på onsdagen. Det väntades redan på tisdagskvällen, men ställdes in.

I talet beordrar Putin en ”delvis mobilisering”.

– Ordern om delvis mobilisering är underskriven. Den inleds i dag, säger Putin enligt Reuters.

Enligt Putin är målet att ”befria Donbass” och att ”stödja människorna i de ryskkontrollerade områdena”.

Den ryska militären behöver frivilliga soldater vid sidan av de redan inkallade yrkessoldaterna, förklarar han.

Putin trycker på att det rör sig om en partiell mobilisering, men förklarar inte omfattning eller vilka som träffas av ordern.

– Om den territoriella integriteten i vårt land hotas, så kommer vi att ta till alla tillgängliga medel för att försvara vårt folk. Det är ingen bluff, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin i det tv-sända talet till nationen på onsdagsmorgonen där han beordrade delvis mobilisering.
Foto: Ryska presidentstaben/AP

Försvarsministern Sergej Sjojgu förtydligar sedan i ett förinspelat tal att mobiliseringen gäller dem som har tidigare militär erfarenhet. Värnpliktiga och studenter kommer inte att beröras. Det uppges röra sig om 300 000 personer som kallas in

De kommer att få militär träning innan de sätts in i kriget.

Talet kommer efter ett besked på tisdagen om att det ska hållas folkomröstningar i de ockuperade områdena. Redan på fredag ska omröstningar börja iscensättas i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

Ryssland kontrollerar dock ingen av de ukrainska regionerna i sin helhet. Ukraina har i sin framgångsrika motoffensiv återtagit flera orter i Cherson, men också klivit in i Luhansk för första gången på flera månader.

Enligt flera analyser vill Ryssland förklara territorierna ryska så snabbt som möjligt, eftersom det skulle ge Ryssland tillåtelse att använda alla medel i ”självförsvar”.

Det spekulerades på förhand i att Kreml formellt skulle förklara krig mot Ukraina för att motivera inkallningar, men Vladimir Putin benämner fortfarande kriget som en ”specialoperation”, enligt TT.

Väst har fördömt omröstningsplanerna och klargjort att en rysk annektering inte kommer att erkännas. Det beskrivs som en bluff, en parodi och en fars.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att det skulle utgöra ”ännu ett flagrant brott mot internationell rätt av Ryssland” och att det kommer att mötas av ett tydligt svar.

I talet säger Putin också att han avsätter mer medel till vapenproduktion.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en kommentar efter talet att mobiliseringen var väntad.

– Det visar att kriget inte går som de vill, säger han till Reuters.

Enligt Podoljak vill Putin lägga skulden för kriget och för Rysslands försämrade ekonomi på väst.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt