Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/putin-positiv-till-maktskifte-i-lagom-dos/

VÄRLDEN

Putin positiv till maktskifte – ”i lagom dos”

President Putin.
President Putin. Foto: Alexej Druzhinin/AFP

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara positiv till maktskifte, men tycker inte att det ska vara en ”efterhängsen idé”.

Uttalandet kom som en kommentar till att duman nu ser över reglerna för hur länge guvernörer ska få sitta vid makten.

Sommaren 2020 hölls en folkomröstning i Ryssland för ändringar i konstitutionen. Trots upprepade rapporter om valfusk klubbades lagförslaget igenom: att president Putin ska kunna sitta kvar på presidentposten fram till 2036. Valet ledde till debatter och demonstrationer runt om i Ryssland.

Nu ligger ett liknande förslag på ryska parlamentet dumans bord. Den här gången gäller det dock guvernörer. I enlighet med nuvarande lag kan guvernörer endast sitta på sina poster två mandatperioder i rad, en tidsperiod som duman nu eventuellt ska förlänga, rapporterar tidningen Kommersant.

President Vladimir Putins pressekreterare Dimitrij Peskov fick under måndagen frågor om förslaget av journalister. En av frågorna handlade om huruvida president Putin är för eller emot ett maktskifte.

– Det är självklart att presidenten är för maktskifte, men det får inte vara en efterhängsen idé som stör det dagliga arbetet, sa Peskov enligt Interfax på måndagen.

Han lade också till att presidenten är för ”ett balanserat tillvägagångssätt” i de flesta frågor.

För ett par veckor sedan hölls det lokalval och parlamentsval i Ryssland. Även om resultatet inte innebar något maktskifte, tappade ändå president Putins parti Enade Ryssland 19 mandat. Detta trots att rapporter om valfusk haglade in under de tre valdagarna mellan 17-19 september.

Oberoende valorganisationen Golos har sedan tidigare stämplats som utländsk agent av den ryska staten. Golos har tagit emot över 6 000 rapporter om fusk under valet i mitten av september. På måndagen fick nätverket Enemo, som övervakar val i Europa och som har kontor i flera före detta Sovjetstater, samma stämpel, rapporterar Novaja Gazeta.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Trots all manipulation gjorde Putins parti ett dåligt val

”Ryssland är fullt av människor som vägrar godkänna vad som pågår”

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt