Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/putin-varnar-for-brist-pa-lakemedel-i-ryssland/

VÄRLDEN

Putin varnar för brist på läkemedel i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin i samband med sitt digitala möte med regeringen på tisdagen.
Foto: Mikhail Klimentyev/AFP

Rysslands president Vladimir Putin varnade på tisdagen för brist på vissa läkemedel i landet. Detta under den pågående influensasäsongen.

Det var vid ett digitalt möte med regeringen på tisdagen som Rysslands president Vladimir Putin gav industri- och handelsdepartementet samt hälsoministeriet i uppdrag att förstärka lagren av vissa läkemedel:

– Det är nödvändigt att säkerställa råvarulagren av de mest efterfrågade läkemedlen under en viss tidsperiod, sa Putin och nämnde särskilt febernedsättande läkemedel och antibiotika under den pågående influensasäsongen, skriver den statskontrollerade nyhetsförmedlaren Tass.

Samtidigt som det råder brist på vissa läkemedel ökar också priserna, skriver Tass också.

De ryska hushållen har bunkrat läkemedel sedan invasionen av Ukraina förra året. Direkt efter invasionen den 24 februari köpte många kunder en månads förbrukning på ett par veckor, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Läkemedelsbristen märks trots att den inhemska produktionen ökade med 22 procent under de tre första kvartalen 2022, konstaterade Putin.

Den ryske presidenten sa också att han vill se att Ryssland bygger upp egen forskning på det medicinska området.

Import av mediciner är undantaget sanktionerna mot Ryssland.

– Vi förbjuder inte import, vi begränsar den inte, och vi arbetar med utländska tillverkare som traditionellt arbetar på vår marknad, sa Putin också.

Ryssland importerar i stor utsträckning medicinsk utrustning som pacemakrar, maskiner för cancerbehandling och andra avancerade medicinska apprater från EU och USA. En import som också den har fortsatt under kriget mot Ukraina.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt