Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rattegang-om-george-floyds-dod-skjuts-upp/

VÄRLDEN

Rättegång om George Floyds död skjuts upp

Foto: Pontus Höök

Rättegången skjuts upp för tre poliser som står åtalade för inblandning i George Floyds död. Thomas Lane, J Kueng och Tou Thao åtalas för medhjälp till både mord och dråp.

TT Text

De tre poliserna hjälpte sin kollega Derek Chauvin att hålla fast George Floyd mot marken, vilket ledde till hans död. Kueng ska ha haft sitt knä på Floyds rygg medan Lane höll fast hans ben. Thao hindrade förbipasserande från att ingripa.

Rättegången skulle ha inletts den 7 mars, men domaren Peter Cahill har gett advokaterna i uppdrag att enas kring ett nytt datum som ska infalla under det kommande året.

Derek Chauvin fick 22,5 års fängelse för att ha dödat den svarte Floyd i det globalt uppmärksammade fallet i Minneapolis i USA som ledde till massiva demonstrationer för rörelsen Black Lives Matter.

Både advokat och åklagare har vädjat till domaren att skjuta upp rättegången, då de tre poliserna först kommer att åtalas i en federal rättegång för att ha kränkt George Floyds mänskliga rättigheter.

Läs mer:

Karin Eriksson: George Floyd blir en del av USA:s svarta historia

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt