Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/regeringen-oppnar-for-att-ta-hem-malisoldater-i-fortid/

VÄRLDEN

Regeringen öppnar för att ta hem Malisoldater i förtid

Ett svenskt skyttekompani patrullerar i Mali i FN-insatsen Minusma.
Ett svenskt skyttekompani patrullerar i Mali i FN-insatsen Minusma. Foto: Oscar Larsson

På kort tid har en redan allvarlig situation i Mali förvärrats ytterligare. Den beryktade Wagnergruppens legosoldater finns i landet och militärjuntan som styr Mali har skjutit upp demokratiska val till 2025.

Utrikesminister Ann Linde tror det kan bli nödvändigt att dra tillbaka svenska trupper i Mali förtid.

Det allvarliga politiska läget i Mali har under den senaste veckan blivit allt mer komplicerat sedan militärjuntan, som tog makten för 1,5 år sedan, aviserat att det val som skulle hållas i februari nu kommer att skjutas upp till slutet av 2025. Efter beskedet har Mali helt isolerats av övriga medlemmar i det västafrikanska samarbetsblocket Ecowas.

Dessutom har bilder spridits via bland annat nyhetsbyrån Reuters som visar att soldater från ryska Wagnergruppen nu verkar i landet. De har hyrts in av militärjuntan för att bekämpa militanta islamister.

– Vi har nu bevis för att Wagnersoldater finns i landet, även om man ännu inte har någon större närvaro. Detta påverkar framför allt trupperna i Minusma. I Takuba har vi ett återtagande redan i år av våra trupper, säger Ann Linde.

Utrikesministern talar om de två insatser som Sverige deltar i: FN-insatsen Minusma samt Task Force Takuba, som har ett mer offensivt mandat.

Det andra bekymret som Linde lyfter fram är de kraftigt uppskjutna valen.

– Beslutet är mycket olyckligt, säger Ann Linde, som är i franska Brest för ett möte med EU-ländernas utrikesministrar.

Bild 1 av 2 Gränspassagerna till Mali är stängda sedan västafrikanska samarbetsgruppen Ecowas infört saktioner mot Mali. Det har försvårat transporterna av varor och människor. Bilden från Malis huvudstad Bamako den 11 januari.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Gränspassagerna till Mali är stängda sedan västafrikanska samarbetsgruppen Ecowas infört sanktioner mot Mali. Det har försvårat transporterna av varor och människor. Bilden från Malis huvudstad Bamako den 11 januari.
Foto: FLORENT VERGNES

I nästa vecka kommer regeringen att informera riksdagen om utvecklingen i Mali vid ett gemensamt försvars- och utrikesutskottsmöte.

Som utvecklingen är nu, borde inte svenska soldater dras tillbaka i förtid eller vilka alternativ finns?

– Det ligger absolut i korten att det kan bli kan nödvändigt dra tillbaka trupper tidigare. Men dels måste vi se hur verkligheten ser ut, dels hur de mycket starka reaktionerna från Ecowas påverkar, säger Ann Linde.

Hon understryker att Sverige måste föra samtal med FN och de länder som bidrar med trupper.

– Det måste bli ett ordnat uttåg. Ingen vill ha en Afghanistansituation igen, säger utrikesministern.

Försvarsminister Peter Hultqvist är också i franska Brest för möte med sina ministerkolleger. De har diskuterat Mali.

– Det var samfällt och tydliga ord gentemot juntans bristande respekt för fria val. Det är något som är helt oacceptabelt, säger han.

Hultqvist välkomnar reaktionen från Ecowas och säger att även EU kommer att reagera.

– Det har nämnts sanktioner. Det har nämnts annat. Det kommer vi återkomma till, men vi kommer inte att lämna frågan åt sitt eget öde på något sätt, säger försvarsministern.

Försvarsministrarna diskuterade också hur EU ska förhålla sig till militära grupper som Wagner.

– Det kan inte vara så att sådana här grupper stegvis får utöka sitt inflytande. Dessutom är Wagnergruppen ett instrument i ryska regimens verktygslåda som används när det passar.

Peter Hultqvist framhåller att FN-trupperna har bidragit till att stabilisera Mali. Han säger att inom FN vill man nu utveckla en dialog för att se hur man ska kunna åstadkomma något positivt ur situationen som uppstått.

Liksom utrikesministern säger Hultqvist att ”det finns med i bilden” att ta hem de svenska trupperna tidigare.

Läs mer:

Mali avskuret från omvärlden efter uppskjutna val

Ämnen i artikeln

FN
Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt