Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rekordhog-invandring-till-storbritannien-trots-brexit/

VÄRLDEN

Rekordhög invandring till Storbritannien – trots brexit

Rishi Sunak och inrikesminister Suella Braverman.
Foto: Brittiska parlamentet/AFP

Förra året invandrade 1,2 miljoner personer till Storbritannien, enligt brittiska myndigheter. Siffran är rekordhög.

Dubbelt så många invandrade till landet 2022 som under brexitåret 2016 – och det trots att många britter röstade för ett EU-utträde just för att de ville minska invandringen.

På torsdagen kom siffrorna som premiärminister Rishi Sunak fruktat.

Totalt invandrade 1,2 miljoner förra året. Även nettoinvandringen (antalet invandrade minus antalet som lämnade Storbritannien) slog nytt rekord: 606 000 personer.

Brexitåret 2016 var nettoinvandringen 252 000.

Antalet EU-migranter har visserligen minskat sedan brexit, men de som invandrat från andra länder har samtidigt blivit betydligt fler och uppgick förra året till 925 000.

Omkring en femtedel utgjordes av personer som fått visum av humanitära skäl. 114 000 var flyktingar från Ukraina och 52 000 från Hongkong. Övriga var studenter, arbetskraftsinvandrare och anhöriga till dem.

Både premiärminister Rishi Sunak och inrikesminister Suella Braverman har lovat att stoppa migrantbåtarna över Engelska kanalen från Frankrike.
Foto: Matt Dunham/AP

– Det är för höga siffror, så enkelt är det. Och jag vill få ned dem, sa Rishi Sunak i en morgonsoffa i tv-kanalen ITV på torsdagen.

Hans högerparti Tories gick 2019 till val på att minska invandringen. Men kurvan pekar åt rakt motsatt håll.

Det är känsligt för Sunak, som är väl medveten om att invandringsmotståndet var en viktig drivkraft bakom brexit. Nya mätmetoder hos brittiska Office for National Statistics (ONS) kan ha bidragit till att fler i dag registreras som invandrade, men det är ändå svårt att hävda något annat än att Tories brutit sitt vallöfte.

I Storbritannien talas det mycket om båtflyktingarna på Engelska kanalen – och såväl premiärministern som hans omstridda inrikesminister Suella Braverman har lovat att ”stoppa båtarna” och att utvisa alla ”illegala invandrare” till Rwanda (något som dock hittills inte gått på grund av olika rättstvister).

Premiärminister Rishi Sunak vill utvisa ”illegala invandrare” till Rwanda, men hittills har det inte gått att göra på grund av olika rättstvister.
Foto: Leon Neal/AP

Men siffrorna från ONS visar att det stora flertalet som anländer till landet faktiskt gör det helt lagligt.

Vilket inte är så konstigt.

Storbritannien har de senaste åren haft en arbetslöshet under fem procent och stor arbetskraftsbrist i flera sektorer. Det brittiska sjukvårdssystemet NHS skulle gå på knäna utan de tusentals utländska läkare och sjuksköterskor som varje dag gör ett livsviktigt jobb – för att bara nämna ett exempel. Samtidigt är utländska studenter en källa till intäkter för brittiska universitet.

Oppositionspartiet Labour menar dock att regeringen borde göra mer än i dag för att utbilda britter i kvalificerade bristyrken.

– Varför satsas inte betydligt mer på utbildning? Och varför fortsätter regeringen med en policy som gör det möjligt att erbjuda 20 procent lägre lön till en arbetskraftsinvandrare i sjukvården? Det gör det ju bara ännu svårare att rekrytera inhemsk personal, säger Labours inrikespolitiska talesperson Yvette Cooper.

Labour vill skrota lönerabatten i bristyrken, som infördes av Boris Johnson. Men Rishi Sunak föredrar att i stället peka på en ny lag som gör det svårare för studenter att ta med anhöriga till Storbritannien.

– Antalet anhöriga till studenter har rusat iväg och nått uppemot 150 000 per år. Så det vi gör nu kommer få stor effekt, lovar han.