Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rekordmanga-brander-i-syrien-regeringen-pressad/

Världen

Rekordmånga bränder i Syrien – regeringen pressad

Bild 1 av 2 Syriens president Bashar al-Assad besökte brandhärjade områden i Latakia på tisdagen.
Foto: Facebook page of the Syrian Presidency
Bild 2 av 2 Minst 150 bränder har rasat i delar av Syrien den senaste veckan.
Foto: Louai Beshara/AFP

Den senaste veckan har minst 150 bränder härjat i Syrien, vilket är det största antalet som någonsin förekommit samtidigt i landet. Regeringen hävdar att de flesta av dem är anlagda.

Bränderna har också skapat kontroverser mellan anhängare och motståndare till Bashar al-Assads regim.

Syriens president Bashar al-Assad besökte på tisdagen kustprovinsen Latakia, för att möta människor som drabbats av bränderna. FN rapporterade i söndags att 25.000 personer har evakuerats och att omkring 140.000 personer påverkats på något sätt.

Bränderna började sprida sig i slutet av förra veckan i nordvästra Syrien, inom de tre provinser i landet där det finns stora skogar: kustprovinserna Latakia och Tartus, och Homs nära den libanesiska gränsen.

Tusentals hektar skog har förstörts, bland annat områden med sällsynta växter. Bränderna är extra förödande eftersom de inträffat strax innan olivskörden.

Invånare i omkring 150 byar har tvingats fly. Hittills har tre människor dött och ett åttiotal skadats. Sjukhus där coronasmittade vårdas har tvingats evakuera patienter. Dessutom har flera industrier förstörts.

Borgmästaren i samhället al-Haffa, som ligger knappt tre mil öster om Latakia, varnar för att 150 ton ammoniumnitrat som lagras i samhället hotar att explodera. Det är samma ämne som exploderade i Beiruts hamn i augusti.

Bränderna har också närmat sig Rysslands militärbas i Khmeimim. Ryska flygplan deltar i släckningsarbetet.

Bild 1 av 2 Minst 150 bränder har rasat i delar av Syrien den senaste veckan.
Foto: Louai Beshara/AFP
Bild 2 av 2 En nedbränd kulle kring staden Tartus i Syrien.
Foto: Louai Beshara/AFP

Flera videoklipp som spridits på sociala medier visar hur människor anklagar regeringens tjänstemän för korruption. De pekar på att det saknas utrustning för brandbekämpning (på grund av korruptionen) och att reaktionen på katastrofen inte har varit tillräckligt snabb. De anklagar även Ryssland för att inte ha skyddat sina ”allierade”.

Besvikelsen har dock snabbt uppmärksammats – områdena i de drabbade syriska kustbergen befolkas av anhängare till regimen. Utöver al-Assad har flera ministrar besökt området de senaste dagarna. Över 400 miljoner syriska pund (omkring 1,6 miljoner kronor) har samlats in av affärsmän för att hjälpa drabbade människor, rapporterar den syriska statliga nyhetsbyrån Sana.

Natten till måndagen var de flesta bränderna under kontroll, men FN varnar för att de kan blossa upp igen i vissa områden. Enligt regimen har flera personer gripits misstänkta för att ha anlagt bränder.

Bränderna har också skapat kontroverser mellan syrier på sociala medier. En del av dem som tidigare utsatts för bombanfall, hungersnöd och fördrivning från regimens sida gläds nu åt att det är regimens områden drabbats. Denna grupp har påmint om att regimens supportrar själva tidigare glatts åt tragedier i områden som styrts av oppositionella styrkor. Andra inom oppositionen har dock visat sympati.

Bränderna har även spridit sig norrut in i Turkiet. I grannlandet Libanon har samtidigt ett hundratal bränder brutit ut som spridit sig söderut in i Israel och fått landminor att sprängas längs gränsen.

Bild 1 av 2 Bränder drar fram i Latakia-provinsen.
Foto: -
Bild 2 av 2 Bränder drar fram i Latakia-provinsen.

Läs mer:

Syskonen har tvingats fly 14 gånger

Syrier letar efter anhöriga på 53.000 bilder av döda fångar

Halv miljon hemlösa efter översvämningar i Sudan

Saeed Alnahhal: 2015 tog vi gummibåten över Medelhavet för att fly till Sverige

Ämnen i artikeln

Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt