Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 16:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rekordmanga-doda-och-smittade-i-ryssland/

Världen

Rekordmånga döda och smittade i Ryssland

Åskådare håller distans och bär munskydd under helgens grand prix-tävling i konståkning i Moskva.
Åskådare håller distans och bär munskydd under helgens grand prix-tävling i konståkning i Moskva. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Ryssland rapporterade på lördagen rekordmånga nya dödsfall till följd av covid-19 och rekordmånga nya bekräftade fall av smittan.

Med 24.822 nya smittade och ytterligare 476 dödsfall blev lördagen den svartaste hittills i Ryssland under coronapandemin.

Ryssland visar en stadigt stigande kurva över antal nya dödsfall sedan i början av september då dödsfallen har gått från omkring 100 om dagen till nu drygt 400 om dagen.

Samma utveckling gäller antalet nya smittade där antalet ökat från omkring 5.000 om dagen i början av september till närmare 25.000 i dag. De flesta nya fallen har upptäckts i huvudstaden Moskva och i Rysslands näst största stad, S:t Petersburg.

Från och med den 23 november kommer myndigheterna i S:t Petersburg att stänga alla mattorg och ishockeyrinkar som ligger i gallerior och alla idrottsevenemang kommer att genomföras utan åskådare. Biografer, teatrar och konserthallar kommer att få ta emot 25 procent av sin kapacitet från och med den 1 december, skriver oberoende Moscow Times.

Samtidigt visar en studie att invånarna i de båda städerna löper minst risk av alla i Ryssland att smittas av coronaviruset. Störst är risken i städerna Voronej och Perm för att smittas av viruset.

– Människor är rädda och de ringer en läkare så fort de får lite hosta, berättar en sjuksköterska för nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyrån varnar dock för att siffrorna kan vara för låga. Tidigare den här månaden rapporterade den ryska statistikmyndigheten en överdödlighet på omkring 117.000 jämfört med de närmast tidigare åren mätt över perioden mars till och med september.

Enligt tidningen räknar de ryska myndigheterna enbart den som dör som en direkt följd av covid-19 som avliden i sjukdomen. I Sverige är bedömningen mycket vidare: Alla människor som har en covid-19-infektion, och även andra som bedöms ha det, och som sedan dör inom 30 dagar räknas som avlidna i covid-19.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt