Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rekordmanga-kvinnor-i-yngsta-stortinget/

VÄRLDEN

Rekordmånga kvinnor i yngsta stortinget

Arbeiderpartiets vice ordförande Hadia Tajik är en av 77 kvinnor i stortinget. Här firar hon och partiledaren Jonas Gahr Støre valresultatet.
Arbeiderpartiets vice ordförande Hadia Tajik är en av 77 kvinnor i stortinget. Här firar hon och partiledaren Jonas Gahr Støre valresultatet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Rekordmånga kvinnor tar plats i stortinget efter valet i Norge. Medelåldern bland ledamöterna har aldrig varit så låg och landets minoritetsgrupper har fler representanter än tidigare.

Att partiledarna dessutom varit ovanligt hövliga mot varandra tror retorikexperter är en reaktion på Donald Trumps buffliga ledarstil.

Valet i Norge blev en framgång för Arbeiderpartiet och de andra partierna på den vänstra planhalvan och Stortinget kommer därmed att bli rödare än på många år.

Jämfört med den senaste mandatperioden finns det betydligt fler kvinnor bland de folkvalda. 2017 valdes 69 kvinnor in i Stortinget. Antalet har nu ökat till 77, vilket innebär 45,6 procent av de 169 ledamöterna. I Sosialistisk Venstre, som ingår i den blivande statsministern Jonas Gahr Størers regeringsunderlag, är 60 procent av representanterna i stortinget kvinnor, enligt NRK:s sammanställning. Sämst är andelen kvinnor i högerpopulistiska Fremskrittspartiet där 19 av 21 ledamöter är män.

Medelåldern i stortinget de kommande fyra åren blir den lägsta någonsin med 45,7 år. Åse Kristin Ask Bakke (Ap) kommer att vara den yngsta ledamoten och Fremskrittspartiets mångåriga partiledare Carl i Hagen den äldsta. 77-årige Hagen valdes in i Stortingen första gången 1974.

Marian Hussein från Socialistisk Venstreparti.
Marian Hussein från Socialistisk Venstreparti. Foto: Javad M Parsa/NTB

Antalet representanter från minoritetsgrupper har nästan fördubblats - från sex till elva. Marian Hussein från Socialistisk Venstre blir först med att bära hijab i stortinget.

Den 11 oktober kommer kung Harald att öppna det nya stortinget. Om en ny regering är klar då återstår att se. Jonas Gahr Støres plan A är att bilda en koalition med Senterpartiet och Socialistisk Venstre. Det finns dock ett antal tvistefrågor och formella förhandlingar väntas starta i slutet av nästa vecka.

Under valrörelsen har tonläget mellan de rivaliserande partiledarna varit ovanligt milt och vänligt. I sitt segertal på valnatten sa Jonas Gahr Støre att Erna Solberg har varit en bra och stabil statsminister. Erna Solberg svarade att det kommer han också att bli.

– I Norge är vi inte fiender, vi är politiska motståndare, sa Støre.

Retorikexperten Kjell Terje Ringdal säger till NRK att han tycker om sättet som ledarna för Norges två största partier pratar om varandra. Han tror delvis att det är reaktion på det det hårda tonläge som USA:s tidigare president Donald Trump använde mot sina motstångar på det gillar hur ledarna för Norges två största partier pratar om varandra.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt