Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rekordsmitta-i-nederlanderna-men-sjukhusinlaggningarna-minskar/

VÄRLDEN

Rekordsmitta i Nederländerna – men sjukhusinläggningarna minskar

En tom gata i Amsterdam.
En tom gata i Amsterdam. Foto: Alexander Mahmoud

Trots att antalet bekräftat smittade i Nederländerna var rekordstort på fredagen minskade antalet personer som lagts in på sjukhus.

Under fredagen meddelade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att vissa restriktioner kommer att lättas.

Nederländerna registrerade på fredagen ytterligare 35 521 bekräftat smittade i covid-19 de senaste 24 timmarna. Det är den högsta siffran sedan pandemin inleddes.

Samtidigt rapporterades 954 inlagda på sjukhus vilket är den lägsta siffran sedan den 1 november. Jämfört med torsdagen är det 48 färre inlagda. Fler patienter får nu lämna vården än som läggs in, skriver De Telegraaf.

Tidigare har nederländska patienter körts till tyska sjukhus i ett försök att avlasta vården. I dag befinner sig endast en sådan patient i Tyskland. Trenden är densamma inom Nederländerna där patienter inte längre behöver flyttas mellan sjukhusen.

Också antalet avlidna per dygn minskar. I genomsnitt rapporteras 11 nya dödsfall per dygn, vilket är den lägsta siffran sedan den 26 oktober. Nederländerna har haft fyra toppar av dödsfall sedan pandemin inleddes, den första under april 2020, den andra i början av november 2020, den tredje i början av januari 2021 och den fjärde ett par veckor in i december 2021.

På fredagseftermiddagen meddelade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att restriktionernas i landet kommer att lättas och att affärer som betecknats som ”icke nödvändiga” åter kan öppnas på lördag.

Däremot kommer barer, restauranger och museer att fortsatt hållas stängda till minst den 25 januari.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt