Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/representanthuset-rostar-ja-till-25e-tillagget-men-pence-sager-nej/

Världen

Representanthuset röstar ja till 25:e tillägget – men Pence säger nej

Nationalgardet utanför Kapitolium på tisdagskvällen när representanthuset höll omröstning om att utlösa 25:e tillägget.
Nationalgardet utanför Kapitolium på tisdagskvällen när representanthuset höll omröstning om att utlösa 25:e tillägget. Foto: Stefani Reynolds/Getty

USA:s representanthus har röstat ja till att utlösa konstitutionens 25:e tillägg och uppmanar vicepresident Mike Pence att avsätta Donald Trump. Pence har däremot meddelat att han kommer att avvisa kravet.

Nu väntas Demokraterna gå vidare med omröstningen om riksrättsåtal mot presidenten.

USA-valet 2020

Med 223 röster mot 205 röstade ledamöterna i USA:s representanthus natten till onsdagen, svenskt tid, för resolutionen att uppmana landets vicepresident Mike Pence att avsätta Donald Trump genom konstitutionens 25:e tillägg. Tillägget ger vicepresidenten och regeringen möjlighet att avsluta presidentens mandatperiod i förtid om denne inte anses kunna sköta ämbetet.

Redan innan röstningen hade dock Mike Pence meddelat representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, att han kommer att säga nej till kravet.

”Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution,” skriver Pence i ett brev till Nancy Pelosi.

Läs mer: Försöken att avsätta Trump: Detta har hänt – och det väntar

Bild 1 av 2 Vicepresident Mike Pence i kongressen 7 januari.
Foto: J. Scott Applewhite/TT
Bild 2 av 2 Nancy Pelosi under tisdagens omröstning.
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Omröstningen var representanthusets första steg för att hålla Donald Trump ansvarig för upploppen i Washington, då kongresshuset stormades och fem människor dog. Inför oroligheterna sade presidenten i ett tal att han aldrig skulle erkänna sig besegrad i valet, och uppmanade demonstranter att ”visa styrka” vid Kapitolium.

Tidigare har Demokraterna i representanthuset gjort klart att man kommer rösta för att ställa Donald Trump inför riksrätt om Mike Pence inte utlöser det 25:e tillägget. Presidenten anklagas för anstiftan till upplopp och röstningen väntas ske under onsdagen. Flera republikanska ledamöter har ställt sig bakom åtalet, bland annat Liz Cheney, en av partiets högst rankade i representanthuset.

Om riksrättsåtalet röstas igenom går ärendet vidare till den amerikanska senaten, som kommer att avgöra om Donald Trump gjort sig skyldig till anklagelserna. Där krävs två tredjedelar av rösterna för att fälla presidenten.

Vid ett åtal skulle Donald Trump bli den första presidenten i amerikansk historia att ställas inför riksrätt två gånger. Själv har presidenten kallat Demokraternas hot för en häxjakt.

Läs mer:

Karin Eriksson: Republikanerna kan få hjälp att rensa ut Trump

Tung republikan: Jag tänker rösta för riksrätt mot Trump

Trump: ”Det 25:e tillägget är noll risk för mig”

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt