Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/republikaner-svarar-pa-trumps-utspel-det-blir-fredligt-maktskifte/

Världen

Republikaner svarar på Trumps utspel: Det blir fredligt maktskifte

Foto: Paul Hennessy/TT

USA:s president Donald Trumps vägran att förbinda sig att lämna ifrån sig makten frivilligt väcker farhågor om vad som kan hända efter valet, om han förlorar.

Oron för vad som kan hända ledde till en omröstning i senaten, och även till protester från de egna leden.

Donald Trump tycks förbereda sig för att inte acceptera en valförlust, bland annat genom att i förväg undergräva det kommande valets legitimitet och genom att antyda att utgången kan komma att avgöras i USA:s högsta domstol.

Det är delvis därför han har så bråttom med att utse en republikansk domare till domstolen, efter den nyligen avlidna Ruth Bader Ginsburg.

På direkta frågor i Vita huset på torsdagen om ifall han skulle medverka till ett fredligt maktskifte svarade han ”vi får väl se vad som händer”.

Trumps förtäckta hot har väckt stor uppmärksamhet och ses tillsammans med hans månadslånga kampanj för att underminera valet som ”det största hotet hittills mot landets historia av fria och rättvisa val”, skriver Washington Post.

Presidentens agerande möts nu av protester från det egna partiet.

Den republikanske ledaren i senaten Mitch McConnell, som sällan brukar gå emot Trump, skriver på Twitter att ”det blir en ordnad maktöverlämning, som det varit vart fjärde år sedan 1792.”

https://twitter.com/senatemajldr/status/1309126971058794499

Den republikanske senatorn Mitt Romney, som själv var partiets presidentkandidat 2012, fördömde också tidigare Trumps icke-svar: ”Utan en fredlig maktövergång är det Belarus.”

Trump har länge vägrat att säga att han kommer att acceptera valresultatet, samtidigt som han utan belägg hävdat att den ökade poströstningen i årets val innebär ett omfattande röstfusk, som kommer att gynna rivalen Joe Biden.

Uppgifterna om att poströstning skulle leda till omfattande röstfusk har tillbakavisats som grundlöst av FBI, men Trump fortsätter att hävda det.

Att Trump på direkta frågor antydde att han inte kommer att lämna ifrån sig makten skapade sådan oro att senaten på torsdagen enhälligt röstade för en resolution där man ställde sig bakom en ordnad maktövergång.

Resolutionen är visserligen bara en viljeyttring, men den vittnar om att även republikanerna är bekymrade.

– Det fredliga överförandet av regeringsmakten är förankrad i vår konstitution och grundläggande för vår republiks överlevnad, kommenterade republikanen Liz Cheney, enligt Financial Times.

I en sammanvägning av flera opinionsmätningar ligger Trump klart bakom Biden med 43 procent av väljarkåren mot Bidens 49,5 procent, enligt Real Clear Politics.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt