Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/republikanledaren-glad-att-demokraterna-vill-stalla-trump-infor-riksratt/

Världen

Tung republikan: Jag tänker rösta för riksrätt mot Trump

Liz Cheney är den tredje högst rankade republikanen i representanthuset.
Liz Cheney är den tredje högst rankade republikanen i representanthuset. Foto: Saul Loeb/AFP

Liz Cheney, den tredje högst rankade republikanen i USA:s representanthus, säger i ett uttalande att hon tänker rösta för att president Donald Trump dras inför riksrätt.

”Aldrig någonsin tidigare har en president svikit sitt ämbete på det här sättet”, säger hon.

President Trump anklagas för anstiftan till uppror efter den blodiga stormningen av kongressen. Åtalet har lagts fram inför representanthuset, som väntas rösta om saken redan på onsdagen.

Vid ett privat samtal på måndagen ska Liz Cheney enligt New York Times ha sagt till sina republikanska kollegor att man måste rösta efter sitt samvete. Nu går hon som första tunga namn i partiet ut officiellt med att hon tänker rösta för att USA:s president ska åtalas.

”Presidenten kunde ha ingripit för att stoppa våldsamheterna. Men det gjorde han inte. Aldrig någonsin tidigare har en president svikit sitt ämbete på det här sättet”, säger Liz Cheney i ett uttalande.

Republikanske ledamoten Adam Kinzinger har också meddelat att han tänker rösta för att Trump ska dras inför riksrätt, skriver The Hill. Han anklagar presidenten för att ”medvetet ha hetsat till våld mot USA:s regering”. Tillsammans med kollegorna John Katko och Fred Upton är det nu alltså fyra republikaner som gått ut med att de tänker rösta för en riksrättsprocess.

En tjänsteman i Vita huset har även meddelat att minst 20 republikaner väntas gå på samma linje.

Mitch McConnell är Republikanernas majoritetsledare i senaten.
Mitch McConnell är Republikanernas majoritetsledare i senaten. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Tidigare under tisdagen kom även uppgifter om att Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, faktiskt är glad över att hans partifrände hotas av riksrätt. Han ska ha sagt till medarbetare att han anser att presidenten har begått brott som motiverar en riksrättsprocess.

Enligt uppgifterna bedömer McConnell att processen kan göra det lättare att peta Trump från partiet.

Samtidigt uppges den republikanska minoritetsledaren i representanthuset, Kevin McCarthy – som har varit en av presidentens mest lojala allierade i kongressen – ha frågat partikollegor om han ska be Trump att avgå. Det menar tre republikanska källor som har informerats om samtalen.

Men enligt New York Times motsätter sig McCarthy ett åtal och försöker få sina kollegor att göra detsamma, däremot kommer han inte att gå ut med en formell uppmaning till sina partimedlemmar om att rösta nej till ett riksrättsåtal.

Enligt tidningen överväger ungefär ett tiotal republikaner i representanthuset att rösta för ett åtal.

Läs mer:

FBI: Väpnade protester planeras i hela USA redan i veckan

Demokraterna har presenterat riksrättsanklagelserna mot Trump

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt