Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/restriktioner-for-irlands-regering-efter-misstankt-smitta/

Världen

Restriktioner för Irlands regering efter misstänkt smitta

Parlamentet i Dublin.
Parlamentet i Dublin. Foto: Pastor Sam/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Hela Irlands regering belades med restriktioner sedan hälsoministern Stephen Donnelly känt sig dålig och testats för coronaviruset. Parlamentet bröt sin sammankomst omedelbart när sjukdomsfallet blev känt.

Senare visade det sig att Donnelly inte hade smittats.

Beskedet om hälsoministerns ”sjukdom” gjorde att parlamentet avbröt sitt möte och att regeringen fortsatte sitt arbete men att de sociala kontakterna skulle begränsas. Parlamentet öppnades på nytt på måndagskvällen.

– Ministrarna måste begränsa hur de rör sig medan de väntar på resultatet av Stephen Donnellys test för covid-19 ska bli klart, säger premiärminister Micheál Martin i en intervju med tv-bolaget  RTE.

Men några timmar senare gav Stephen Donnelly själv beskedet att hans prov kommit tillbaka och det visade sig vara negativt.

Sedan tidigare sitter klimatminister Eamon Ryan i karantän sedan en familjemedlem väntar på svar efter en provtagning. Även EU-minister Thomas Byrne har isolerat sig efter att ha drabbats av ”lätt hosta” i måndags,

Liksom i flera andra EU-länder har smittan den senaste tiden ökat i Irland, framför allt i huvudstaden Dublin där de bekräftade coronafallen har tiodubblats de senaste två månaderna. Regeringen meddelade på tisdagen att Dublins pubar och barer fortsatt ska hålla stängt. Begränsningarna över stora folksamlingar får vara begränsas ytterligare.

Phil Hogan tvingades avgå.
Phil Hogan tvingades avgå. Foto: David Hartley/REX

I slutet av augusti tvingades Irlands EU-kommissionär Phil Hogan att avgå sedan det blivit känt att han brutit mot landets virusrestriktioner genom att delta i parlamentets golfsällskaps fest i Clifden. Även jordbruksminister Dara Calleary och överhusets vice ordförande Jerry Buttimer avgick efter firandet, där antalet deltagare vida överskred regeringens riktlinje.

Ämnen i artikeln

Irland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt