Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/riksdagsledamoter-kraver-att-sverige-okar-trycket-pa-iran/

Världen

Riksdagsledamöter kräver att Sverige ökar trycket på Iran

Protest i Amsterdam den 13 september mot avrättningen.
Protest i Amsterdam den 13 september mot avrättningen. Foto: Evert Elzinga/ANP

En grupp riksdagsledamöter kommer inom kort att uppvakta utrikesminister Ann Linde för att förmå den svenska regeringen att agera mot Iran efter det att en regimkritiker avrättats anklagad för brott som starkt har ifrågasatts.

– Vi vill se en mer aktiv politik från Sveriges och EU:s sida, säger Fredrik Malm (L) som ingår i gruppen.

Den iranske idrottsmannen Navid Afkari avrättades den 12 september medan hans båda bröder, Vahid och Habib, fortfarande avtjänar straff på 54 och 27 år.

Navid Afkari har anklagats för att ha deltagit i protester mot den iranska regimen 2018 samt för att ha mördat en säkerhetsvakt från det iranska revolutionsgardet. Bevisen mot Afkari var tveksamma och de vittnen som framträdde under rättegången har antingen tagit tillbaka sina vittnesmål, sagt att de tvingats till dem eller blivit feltolkade. Afkari har själv sagt att han tvingades erkänna efter tortyr.

En svensk diplomatkälla säger till DN att anklagelserna ”baseras på lögner om att Afkari skulle ha erkänt brott” och att det rör sig om ”dimridåer” från Iran i ett försök att tysta en regimkritiker.

27-årige Navid Afkari var brottare och Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach vädjade till Iran att inte avrätta Afkari.

https://twitter.com/SecPompeo/status/1306197625595744256

USA:s utrikesminister Mike Pompeo twittrade på onsdagen att flera ledare i världen nu har reagerat på avrättningen och ställt in sedan tidigare planerade besök från Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Det rör sig bland annat om Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien. Tyskland har genom sin ambassadör i Iran också riktat stark kritik mot regimen för avrättningen.

Sedan tidigare har en grupp riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern gått ut med ett gemensamt krav på att Iran ska frige politiska fångar.

Gruppen har bland annat uppmanat Sverige och EU att agera för att förhindra avrättningen av Afkari.

– Det fungerar inte längre med enbart en dialog med Iran. Situationen i landet och regimens agerande har blivit värre, nu senast med avrättningen av Navid Afkari. Vill vi ha en förändring i Iran krävs det mer än dialog, det kan handla om sanktioner och andra saker, säger Fredrik Malm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Representanter för gruppen kommer nu att träffa utrikesminister Ann Linde den 29 september för att föra fram sina åsikter.

– Vi vill se en mer aktiv politik från Sverige s och EU:s sida mot Iran, säger Fredrik Malm.

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt