Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/roboten-som-ukraina-inte-kan-skydda-sig-mot/

VÄRLDEN

Roboten som Ukraina inte kan skydda sig mot

Ett attackplan av typen Mig-31K med en Kinzhalrobot under sig.
Foto: Wikimedia/Kreml.ru

Rysslands attacker mot elsystem och civila bostadskomplex utförs med robotar som flyger i banor som är omöjliga för Ukraina att skydda sig mot.

– Vi kan inte skjuta ned den här typen av ballistiska missiler, säger en luftvärnsofficer i en intervju med ryskspråkiga BBC.

De ballistiska robotarna utgör ett dödligt hot mot Ukraina.

När Ryssland utförde en massiv robotattack mot en rad ukrainska städer den 9 mars var sex av de sammanlagt 81 robotarna ballistiska Kinzhalrobotar. Ytterligare sex var kryssningsrobotar av typen Kh-22.

Två månader tidigare hade minst 35 människor dödats när en Kh-22-robot träffat ett flerfamiljshus i Dnipro.

– Vi har ingen möjlighet att skydda oss mot dessa, sa Jurij Ihnat, talesperson för det ukrainska flygvapnet i en tv-intervju.

Ukraina har inte kunnat skjuta ned en enda av dessa robotar sedan kriget började för ett år sedan.

De ryska angreppen mot elinstallationer och annan kritisk infrastruktur genomförs ofta med hjälp av robotar som går i en bana som får dem att slå ned nästan rakt uppifrån. De mest avancerade går under namnet Kinzhal.

De båda robottyperna avfyras från bombplan av typen Tu-22M3 som aldrig behöver gå in i ukrainskt luftrum men som rör sig så nära gränsen som möjligt.

Missilernas hastighet är flera gånger ljudhastigheten och deras ballistiska banor gör dem till ett omöjligt mål att träffa och ett dödligt hot mot mål på marken.

– När en Tu-22M3 lyfter och den är beväpnad med Kh-22-robotar då ber vi för att det enbart rör sig om en övningsflygning och att planet inte ska avlossa något. Just nu kan vi inte skjuta ned den typen av robotar och våra radarsystem kan inte upptäcka dem, säger en ukrainsk befälhavare över ett luftvärnsbatteri till ryskspråkiga BBC. Officeren namnges bara som ”Alexander” i artikeln.

Kinzhal har en räckvidd på 3 000 kilometer och kan nå mål i hela Ukraina.

Att man inte skjuter fler av dessa robotar från rysk sida kan förklaras med att Ryssland inte har så många robotar av det slaget, menar Joakim Paasikivi.

– Kinzhal är relativt ny och vi vet inte hur många som Ryssland har tillverkat. Att man inte har skjutit fler kan visa att det inte finns så många ännu.

Just nu pågår utbildning i Nederländerna av ukrainska soldater på det luftförsvarssystem som kommer att kunna skydda Ukraina mot de ryska ballistiska robotarna. Systemet heter Patriot Pac-3 och går i Sverige under beteckningen Luftvärnssystem 103.

Såväl Nederländerna som Tyskland och USA har lovat att skicka Patriotsystemet till Ukraina. Men robotarnas räckvidd är högst 160 kilometer vilket inte räcker för att försvara hela landet.

– Man kan försvara Kiev och kanske någon annan stad när man får det som har utlovats, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.

Kh-22 är en äldre sjömålsrobot som också den är snabb och kan flyga mellan tre och fyra gånger ljudets hastighet.

– Det som gör de båda robotarna så dödliga är deras hastighet och att de kan ändra sin bana på vägen fram mot målet. Detta gör det väldigt svårt att skjuta ned dem och dessutom skjuts de så nära gränsen som möjligt. Det blir väldigt kort tid att reagera och de befintliga vapnen kan inte skjuta ned dem.

Ryssland har hittills använt sig av bombplan av typen Tu-22M3 för att avfyra robotarna mot mål i Ukraina men Kinzhal kan också sättas under jaktplan av typen MiG-31K.

Hur viktigt är det för Ukraina att de får Patriotsystemet?

– Det är en jätteviktig del när det gäller att försvara landet. Även om man inte kan skjuta ned alla de ryska robotarna kan inte ryssarna räkna med att de de skjuter faktiskt kommer fram. Det kommer att på alla sätt att gynna Ukraina, säger Joakim Paasikivi.