Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/rymdsonden-perseverance-landar-pa-mars-i-kvall/

Världen

Rymdsonden Perseverance har landat på Mars

En av de första bilderna från Mars.
En av de första bilderna från Mars. Foto: HANDOUT/AFP

Sent på torsdagskvällen landade den amerikanska rymdsonden Perseverance på Mars, där den ska leta efter spår av forntida liv på ”den röda planeten”.

Sonden har skickat sina första bilder från planetens yta.

”Min första titt på det som är mitt hem för alltid”, skriver Perseverance på Twitter.

Med sju månader i rymden bakom sig har sonden Perseverance (Uthållighet) nu nått sitt mål. Sonden landade strax före klockan 22 på torsdagskvällen efter en resa på 470 miljoner kilometer.

Men landningen var ingen barnlek.

Sonden kom farande i över 20.000 kilometer i timmen och var tvungen att bromsa så att den nästan kom ned till gånghastighet innan den nådde planetytan. Nasas ingenjörer kallade halvt på skämt den sista delen av resen för ”sju minuters terror”, uppger BBC.

Till sin hjälp hade Perseverance en avancerad autopilot som skulle hindra den från att krascha. Den var även utrustad med kameror, lasrar, markradar, mikrofoner och en rad andra vetenskapliga instrument. De sista minuterna seglade sonden ned i fallskärm och när den befann sig 20 meter över planetytan släpptes den sexhjuliga rovern – som ska undersöka planetytan – ned i vajrar. Därefter flög sonden iväg.

01:14. Sent på torsdagskvällen landade den amerikanska rymdsonden Perseverance på Mars, där den ska leta efter spår av forntida liv på ”den röda planeten”.

Perseverance har sitt eget Twitterkonto, där den skickar de första bilderna från Mars.

”Hej, världen. Min första titt på det som är mitt hem för alltid”, skriver Perseverance.

https://twitter.com/NASAPersevere/status/1362508307529785346

Enligt Nasa har en Marsfarkost aldrig tidigare landat på en så komplicerad plats.

Kratern Jezero är uppkallad efter en bosnisk stad. I vissa slaviska språk betyder ordet jezero ”sjö” och satellitbilder tyder på att det en gång kan ha legat en stor sjö på platsen. Där det har funnits stora vattenmassor kan det också finnas rester av forntida liv, resonerar forskarna.

Sonden ska borra i sedimentet för att söka efter spår av mikrobiell aktivitet. De mest lovande exemplen packas ned för att föras till jorden med senare expeditioner.

Den ska även spela in de första ljuden från Mars, skriver CNN.

Nasa uppger på en presskonferens att rymdsonden är i gott skick efter landningen och att systemet fungerade felfritt.

– Det är mycket tillfredsställande och en rejäl lättnad att ha klarat av det, säger Matt Wallace, biträdande projektledare.

Rymdprogrammets tillförordnade chef Steve Jurczyk säger att han har pratat med USA:s president Joe Biden efter landningen.

– Han berättade hur stolt han var över vad vi har åstadkommit. Och han ville att jag skulle hälsa till Percy (Perseverance), sade han vid en presskonferens senare på kvällen.

Biträdande chefen Thomas Zurbuchen lovordar forskarna för att de bar två munskydd vardera för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

– Det här är första gången på flera månader som vi befinner oss i samma rum, säger han.

Läs mer:

På torsdag börjar sökandet efter liv på Mars

Förenade Arabemiraten har skjutit upp rymdsond – ska till Mars

Ämnen i artikeln

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt