Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ryska-styrkor-packar-ihop-i-oroliga-kazakstan/

VÄRLDEN

Ryska styrkor packar ihop i oroliga Kazakstan

Ryska styrkor på plats i Alamaty i samband med oroligheterna.
Ryska styrkor på plats i Alamaty i samband med oroligheterna. Foto: TASS

Rysslandsledda ODKB inleder i dag hemfärden från Kazakstan, efter att ha ryckt in mot våldsamheterna i landet.

TT Text

Den regionala säkerhetsalliansen ”har utfört sitt uppdrag” och ”börjar förbereda sin utrustning för att lastas på ryska flygvapnets plan och återvända hem”, meddelar Rysslands försvarsdepartement enligt medier i Moskva på torsdagsmorgonen.

Styrkorna har beskrivits som fredsbevarare, och skickades till Kazakstan den gångna helgen. Då hade folkliga protester rasat sedan nyår. Det började med upprördhet när statlig styrning av priset på fossilgas till bilar togs bort, men accelererade sedan till mer allmänna protester mot landets hårdföra styre.

Både Kazakstans och Rysslands ledare har beskrivit missnöjet som dirigerat utifrån, av ”internationella terrorister” som velat skapa revolution.

Kazakstan är världens största och viktigaste producent av uran till kärnkraft. Men de gruvorna ligger avsides till och rapporteras inte ha påverkats av turbulensen.

Ämnen i artikeln

Kazakstan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt