Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ryssland-kontakt-tagen-med-usa-om-ukraina/

Världen

Ryssland: Kontakt tagen med USA om Ukraina

Ryssland och USA har inlett kontakter på hög diplomatisk nivå om läget i Ukraina, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Byrån citerar den biträdande ryske utrikesministern Sergej Ryabkov.

Under helgen meddelade samtidigt Ukraina att de planerar gemensamma militärövningar med Storbritannien och flera Natomedlemmar i sommar.

TT Text

Moskva har försäkrat Washington DC om att ryska truppförflyttningar nära landets gräns till Ukraina inte utgör orsak till oro, skriver Reuters.

Ukraina anklagade i förra veckan Ryssland för att samla tusentals soldater utefter landets norra och östra gränser, samt på den ukrainska halvön Krim som Ryssland annekterade 2014.

Det ryska utspelet på måndagen kommer dagen efter det att EU:s utrikeschef Josep Borrell uttalat fullt stöd för regeringen i Ukrainas huvudstad Kiev. Han sade sig också vara bekymrad över uppgifter om rysk truppaktivitet.

”Orubbligt EU-stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”, skrev Borrell på Twitter.

USA:s utrikesdepartement i sin tur har bett Moskva förklara ”provokationerna” vid gränsen till Ukraina, rapporterar Reuters. Alla ryska försök att skrämma Ukraina skulle bekymra USA, oavsett vilket land det sker i, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price vid en presskonferens på måndagen.

Under påskhelgen meddelade också generalstaben vid det ukrainska försvaret att Ukraina och Storbritannien ska hålla gemensamma militärövningar i sommar – tillsammans med medlemstrupper från Nato, enligt Reuters.

De planerat ”storskaliga internationella” övningarna ska innefatta över tusen försvarsanställda från minst fem av Nato:s medlemsländer och ska enligt det ukrainska uttalandet stärka samarbetet mellan landets styrkor och Natoarméer.

”Defensiva ageranden kommer att utarbetas, följt av offensiva, för att återställa landsgränsen och den territoriella integriteten hos en stat som har varit utsatt för aggressioner från ett fientligt grannland,” stod i uttalandet.

En representant från det brittiska försvarsdepartementet sade att det är en rutinmässig militärövning som planeras till sommaren, skriver Reuters.

Draget kan vara en nagel i ögat på Kreml som i fredags meddelade att det kan hota stabiliteten vid den ryska gränsen om Natotrupper skickas till Ukraina, uppger Reuters. USA:s utrikesdepartement vädrade i förra veckan oro för ökad rysk rustning vid östra Ukraina, och USA har lovat att stå vid Ukrainas sida om Ryssland blir ”aggressivt”.

– Det är ingen tvekan om att ett sådant scenario skulle leda till ökade spänningar i närheten av den ryska gränsen. Givetvis skulle det kräva att ytterligare åtgärder vidtas från rysk sida för att se till att upprätthålla säkerheten, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen.

Läs mer: Moskva varnar väst: Inga trupper i Ukraina

Ämnen i artikeln

Ukraina
USA
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt