Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ryssland-obemannade-batar-anfoll-vart-krigsfartyg/

VÄRLDEN

Ryssland: Obemannade båtar anföll vårt krigsfartyg

Transporten av spannmål över Svarta havet har vid flera tillfällen stoppats i samband med kriget. På den här bilden från november förra året ligger ett stort antal fartyg för ankar i väntan på att få ta sig in i Bosporen.
Foto: Khalil Hamra/AP

Ett ryskt krigsfartyg anfölls på onsdagen av obemannade ukrainska båtar när det befann sig i Svarta havet. Enligt det ryska försvarsdepartementet slogs attacken tillbaka.

Attacken ska ha genomförts klockan 05.30 på onsdagsmorgonen. Enligt de ryska myndigheterna anfölls Ivan Hurs av tre fjärrstyrda båtar. Samtliga båtar ska ha sänkts innan de nådde sitt mål, skriver försvarsdepartementet på sin Telegramkanal.

När fartyget ska ha anfallits befann det sig 140 kilometer nordost om Bosporen i Svarta havet där det enligt ryska uppgifter bevakade två gasledningar, Turkstream och Bluestream, som förser Turkiet med rysk gas.

Det ryska krigsfartyget är 96 meter långt och 16 meter brett med en vikt av 4 000 dödsviktston. Ivan Hurs sjösattes 2014. Ukrainska medier kallar fartyget för ett signalspaningsfartyg.

Samtidigt fortsätter Ryssland också att kritisera väst för att inte uppfylla sin del av avtalet som tillåter transport av spannmål och gödningsmedel över Svarta havet.

Ukrainas nationella säkerhetsrådgivare Oleksij Danilov.
Foto: Efrem Lukatsky/AP

Under måndagen fortsatte ukrainska trupper att pressa ryska trupper utanför Bachmut som nu har övertagits av rysk militär. Enligt den ukrainska arméchefen Oleksandr Syrskyj har den ukrainska militären nått framgångar längs flankerna runt den sönderskjutna staden.

Ukraina visade på onsdagen upp tre ryska befäl och 25 soldater som ska ha tillfångatagits efter tre dagras strider nära Bachmut. Det skriver flera ukrainska medier. De 28 soldaterna ingick i den 25:e motoriserade infanteribrigaden och under striderna förstörde den ukrainska armén också fyra stridsvagnar och flera pansarfordon, skriver TCN.

Två dagar efter att pro-ukrainska styrkor korsat gränsen och angripit ryska Belgorod hävdar regionens guvernör att området utsattes för ett stort antal drönarattacker natten till onsdagen. Bilder i ryska medier visar skadade civila fordon som enligt Ryssland hade attackerats av drönare skickade från Ukraina.

Ukraina fortsätter att förneka inblandning i attackerna och menar att det självständiga ryska paramillitära grupper ligger bakom. I en intervju med CNN på onsdagen sa Ukrainas nationella säkerhetsrådgivare Oleksij Danilov att det rörde sig om ryska medborgare som vill se president Vladimir Putin störtad.

Samtidigt rapporterar både Financial Times och New York Times att det USA-tillverkade stridsfordonet MaxxPro användes i attacken. Ledaren för Ryska frivilligkåren, en av två inblandade grupperingar, bekräftar för FT att styrkorna hade tillgång till flera amerikanska militärfordon.

Den aktuella modellen har tidigare ingått i de vapenpaket som USA skickat till Ukraina, vilket väcker nya frågor om den ukrainska arméns roll i måndagens angrepp.

Enligt Matthew Miller, talesperson för utrikesdepartementet, är Bidenadministrationen i nuläget skeptiskt till sanningshalten i uppgifterna om att amerikanska fordon använts. USA har varit tydligt med att landet inte uppmuntrar attacker inne i Ryssland, men det är upp till Ukraina hur militären bedriver sin krigföring, säger han.

Ukraina har också medgett att det förekommer samverkan med de två väpnade grupperna, även om landet inte var direkt inblandat i Belgorodattacken. De kommunicerar med varandra och utbyter viss information, säger en talesperson för den ukrainska militära underrättelsetjänsten till FT.