Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ryssland-uppges-salja-gas-pa-klimatmotet-i-egypten/

VÄRLDEN

Ryssland uppges sälja gas på klimatmötet i Egypten

David Tong från organisationen Oil Change international.
Foto: Peter Alestig

Flera ryska oligarker, chefer på gasbolag och andra på internationella sanktionslistor finns i den ryska delegationen på klimatmötet COP27. Nu varnar kritiker för att Ryssland använder mötet för att sälja sin gas till andra länder.

– Ryssland är här och letar alternativa marknader för sin gas, säger David Tong vid Oil Change International.

Ryssland håller en märkbart låg profil på klimatmötet COP27. Att Vladimir Putin inte närvarade var väntat, men landet har inte heller en paviljong på årets konferens. Det står i skarp kontrast till mötet i Glasgow förra året, där Ryssland försökte marknadsföra sina satsningar på kärnkraft som en klimatsmart lösning framåt.

Men den låga profilen betyder inte att Ryssland inte är aktivt på mötet. Landet har en av de största delegationerna – och den präglas starkt av fossila intressen.

Den ryska gasgiganten Gazprom har inte mindre än sex personer på plats i Sharm el-Sheikh, alla som en del av den offentliga ryska delegationen, enligt anmälningslistan till FN:s klimatkonvention UNFCCC. Bland dem syns chefen för Gazprom i Belgien, Andrey Pestov. På listan finns också storägare i landets kolindustri, som Oleg Deripaska och Andrej Melnitjenko, som båda finns på sanktionslistor på grund av invasionen av Ukraina.

Det sanktionerade olje- och gasbolaget Tafneft har i sin tur skickat tre representanter till klimatmötet. Totalt finns 18 personer i den ryska delegationen på sanktionslistor, enligt en sammanställning av sajten Desmog som granskar fossilindustrins lobbying på klimatområdet. Dessutom är 30 fossillobbyister på plats, vilket gör den ryska delegationen till den näst största fossillobbyisten på klimatkonferensen.

Enligt organisationen Oil Change International, som lobbar för en omställning från fossil till ren energi, är lobbyisterna inte enbart där för att föra fram sina budskap i förhandlingarna. De är också där för att sälja gas.

– Den ryska delegationen försöker hålla en relativt låg profil. Men vi vet att det finns ett stort antal olje- och gaslobbyister integrerade i den ryska delegationen. Och de är här för att leta efter alternativa marknader, säger David Tong på organisationen.

Oil Change International har tillsammans med organisationerna Global Witness och Greenpeace USA beräknat att Ryssland tjänat runt 1 000 miljarder kronor på att sälja olja och gas till EU och USA – enbart sedan annekteringen av Krim 2014.

Men nu har invasionen av Ukraina och sabotaget av Nordstream delvis satt stopp för intäkterna, vilket gör att Ryssland nu söker efter nya kunder.

– Det leder till en kraftig nedgång i deras intäkter från olja och gas. Så Ryssland är här för att sälja sin gas, helt enkelt, säger David Tong, och fortsätter:

– Samtidigt ser vi en stark ukrainsk närvaro här. Att höra deras historier från ett land som lider av ett illegalt, oetiskt och omoraliskt krig – och samtidigt se de ryska olje- och gaslobbyisterna – det är hjärtskärande.

Läs mer: Klimatmötet ”en branschmässa för fossila bränslen”

Ämnen i artikeln

Klimatet
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt