Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sa-blev-greta-effekten-ett-fenomen-i-tysk-politik-men-inte-i-svensk/

02:32. Tysklands gröna parti har utsett en kandidat till förbundskanslerposten för första gången i landets historia. Partiet har slagit medlemsrekord och ser ut att kunna fördubbla sitt väljarstöd jämfört med valet för fyra år sedan.
VÄRLDEN

Så blev ”Greta-effekten” ett fenomen i tysk politik – men inte i svensk

Tysklands gröna parti har utsett en kandidat till förbundskanslerposten för första gången i landets historia. Partiet har slagit medlemsrekord och ser ut att kunna fördubbla sitt väljarstöd jämfört med valet för fyra år sedan.

Det som i Tyskland kallats för ”Greta-effekten” har gett ett verkligt avtryck i politiken. Varför har inte detsamma skett i Sverige?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Annalena Baerbock inledde sin valturné i början av augusti. Omkring 40 städer ska hinnas med före valdagen, den 26 september.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir
Bild 2 av 8 25-åriga Anna Emmendörffer läser på universitetet i Potsdam, och kandiderar till den tyska förbundsdagen.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir
Bild 3 av 8 Klimatdemonstrationer i Frankfurt i mars 2019 – en del av Greta Thunbergs rörelse ”Fridays for Future”.
Foto: Pacific Press/TT
Bild 4 av 8 Greta Thunberg har väckt stor uppståndelse vid sina besök i Tyskland – här i Berlin i juli 2019.
Foto: Laessing/Darmer/Ropi/TT
Bild 5 av 8 Europaparlamentarikern Jakop Dalunde har skrivit en rapport om vad Miljöpartiet kan lära av Tysklands De gröna.
Foto: Miljöpartiet
Bild 6 av 8 Annalena Baerbock är van att svara på frågor om Tysklands hantering av situationen i Afghanistan. De gröna har kritiserat regeringspartierna för att de inte evakuerade afghanska medarbetare tidigare.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir
Bild 7 av 8 Anna Emmendörffer och Antonius Naumann hör till de nästan 60.000 medlemmar som gått med i De gröna under de senaste fyra åren.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir
Bild 8 av 8 När Annalena Baerbock föreslogs som kandidat till förbundskanslerposten fick partiet drygt 2.000 nya medlemsansökningar inom loppet av fem dagar.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir