Den nyblivne presidentkandidaten Ron DeSantis har positionerat sig som en stenhård konservativ röst och som guvernör i Florida drivit igenom långtgående lagar om vapen, dödstraff, abort och hbtq-personers rättigheter och Disney.
Här är reformerna som DeSantis hittills genomfört.
Redan innan presidentkandidaturen offentliggjordes på onsdagen har Ron DeSantis en gedigen politisk gärning bakom sig – som ger en föraning om vart han vill föra landet om han vinner kampen om Vita huset 2024. 44-åringen har suttit fem år i USA:s representanthus, innan han blev Floridas guvernör 2019.
I Florida har han sedan dess drivit igenom flera lagar som drar delstaten långt högerut.
Abort
DeSantis har skrivit under ett förbud mot abort efter sjätte graviditetsveckan. Det har dock inte börjat gälla, eftersom det tidigare abortförbudet efter 15 veckors graviditet är föremål för en rättsprocess som gått hela vägen till delstatens högsta domstol.
Floridas HD har en konservativ majoritet, vilket ökar sannolikheten för att domarna dömer till abortmotståndarnas fördel. Ett sexveckorsförbud innebär i praktiken mer eller mindre totalförbud – en graviditet upptäcks mycket sällan innan mensen uteblir i vecka fem och många kvinnor vet inte att de är gravida heller i vecka sex.
Om DeSantis lag träder i kraft skulle det innebära ett hårt slag för tillgången till abort. Alla närliggande delstater – Alabama, Louisiana, Mississippi, Georgia och South Carolina – har lagar som uttryckligen eller i praktiken förbjuder aborter.
Protester utanför ett hotell i Miami där Ron DeSantis höll en insamlingsgala på onsdagen. Foto: Chandan Khanna/AFP
Hbtq-rättigheter och skolan
En av Ron DeSantis kanske mest uppmärksammade reformer är den som av hans kritiker kallas ”Säg inte gay”-lagen.
Förra året skrev han under en lag som förbjöd utbildning om olika sexuella läggningar och könsidentiteter för tredje klass och nedåt, med argumentationen att det skulle skydda barnen från sexualisering.
Nu vill hans administration utvidga lagen så att den gäller alla årskurser. Förslaget lades fram tidigare i våras och behöver inte röstas om i delstatsparlamentet. I stället ska det läggas fram för Floridas utbildningsnämnd som DeSantis själv utsett.
En annan lag som DeSantis sjösatt innebär att ingen lärare eller elev kan begära att bli tilltalad med ett annat pronomen än det som motsvarar ens juridiska kön. Lärare får inte heller fråga elever vilket pronomen de föredrar eller presentera sig själva med ett annat pronomen än det juridiska inför eleverna.
Det är en lagstadgad policy i alla Floridas offentliga skolor att ”kön är en oföränderlig biologisk egenskap och att det är inkorrekt att tillskriva en person ett pronomen som inte motsvarar en sådan persons kön”.
Dödsstraff
Två lagar har förenklat dödsstraff i Florida sedan Ron DeSantis kom till makten. Dels har han tagit bort kravet på en enig jury för att döma en brottsling till döden. Det krävs nu istället att åtta av 12 är för ett dödsstraff för att de ska kunna utdelas.
Det finns totalt fyra delstater, inklusive Florida, som möjliggör en dödsdom med en oenig jury. De andra är Alabama, Missouri och Indiana.
Guvernören har också godkänt dödsstraff som påföljd för barnvåldtäkter, straffet används dock inte i praktiken. Den federala högsta domstolen har slagit fast att det bryter mot konstitutionen. Floridas lag är till för att försöka få Högsta domstolens beslut upphävt.
Vapenprotester i Washington. Foto: Bryan Olin Dozier/NurPhoto/Shutterstock
Vapenlagar
Florida godkände nyligen att alla medborgare som har rätt att äga ett vapen kan bära med sig dem dolt utan tillstånd. Lagen träder i kraft första juli.
I nuläget har omkring 3 miljoner Floridabor tillstånd för att bära dolda vapen. Med de nya vapenlagarna kommer kravet på en bakgrundskontroll och en tre dagar lång väntetid ligga kvar för vapenköp hos en licensierad försäljare. Det kommer däremot inte längre krävas för de som byter eller handlar vapen med en privatperson.
Mångfald
Bidrag från delstaten eller federala myndigheter får inte användas för satsningar på mångfåld, jämlikhet eller inkludering av college – högre utbildning för elever som vanligtvis är mellan 17 och 24 år.
Förbudet infördes ett år efter det som kallas ”Stoppa politisk korrekthet-laget” (på engelska ”Stop WOKE Act”). Den innebär restriktioner i hur skolor och företag får föra diskussioner och genomföra analyser om etnicitet och det som i USA kallas benämns som ras.
Bland annat förbjuds samtal om att vissa raser till sin natur är rasister och borde känna skuld för tidigare handlingar som begåtts av personer av samma ras – en formulering som begränsar samtal om rasistiska strukturer i samhället.
Disney World utanför Orlando. Foto: Raz McNulty/Alamy
Disney
Konflikten med Disney har lett till flera politiska beslut från guvernören.
Disney kritiserade den så kallade ”Säg inte gay”-lagen förra året, vilket ledde till att Ron DeSantis rev upp den speciallagstiftning som ger Disney World kontroll över den plats där nöjesparken ligger. I stället inrättades en styrelse som skulle ha översyn över området. Sedan dess har företaget och politikerna kommit överens om en slags kompromiss som begränsar styrelsens makt.
Disney har också stämt guvernören som företaget menar har drivit en ”riktad kampanj av hämnd från myndigheterna”. DeSantis har i sin tus skrivit under lagförslag för att stärka delstatens tillsyn över delar av Disneys verksamhet.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.