Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sa-reagerar-omvarlden-pa-putins-tal-tecken-pa-panik/

VÄRLDEN

Så reagerar omvärlden på Putins tal: ”Tecken på panik”

Det ryska försvarsdepartementets högkvarter i Moskva.
Foto: Alexander Nemenov/AFP

Rysslands besked om partiell mobilisering tolkas av Ukraina och omvärlden som ett svaghetstecken, men även som ett besked om upptrappning.

– Kriget går uppenbarligen inte Rysslands väg, säger den ukrainske presidentens rådgivare.

Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak skriver till Reuters att Rysslands drag om delvis mobilisering, att ytterligare 300 000 soldater kallas in i kriget, var väntat.

Putin vill lägga skulden för kriget och Rysslands försämrade ekonomi på väst, säger Podoljak. Den ryske presidenten har tvingats till dessa ”extremt impopulära beslut att mobilisera och allvarligt begränsa folkets rättigheter”, anser han.

EU varnade efter talet Ryssland för att det kommer att bli konsekvenser.

– Medlemsstaterna har redan haft ett koordineringsmöte för att diskutera samfällda aktioner som svar på den senaste utvecklingen i Rysslands krig mot Ukraina, sade talespersonen Peter Stano enligt Reuters.

Enligt Stano inkluderade det ”alla delar av aggressionen”, brotten som begåtts, de iscensatta folkomröstningarna och de upptäckta massgravarna.

Däremot fanns det för tillfället inga nya sanktioner att gå ut med.

Mobilisering och iscensatta folkomröstningar är tecken på svaghet och ryska misslyckanden, skriver USA:s ambassadör i Ukraina, Bridget A. Brink. USA kommer aldrig att erkänna de ockuperade territorierna som ryska, fortsätter hon.

https://twitter.com/USAmbKyiv/status/1572469750156107777

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck ser Putins order som ”ytterligare ett dåligt och felaktigt drag från Ryssland, och vi måste givetvis diskutera och se hur vi ska agera politiskt”, skriver Reuters.

Även den brittiske försvarsministern Ben Wallace kommenterar Putins besked om delvis mobilisering:

”Att Putin bryter mot sina egna löften om att inte mobilisera delar av sin befolkning och den illegala annekteringen av delar av Ukraina visar att hans invasion håller på att fallera”, säger han.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1572498934580256768

Den tjeckiske premiärministern Petr Fiala säger att beskedet är ett försök från Ryssland att ännu mer trappa upp kriget mot Ukraina, och ytterligare ett bevis på att Ryssland är den ansvarige angriparen.

”Vi behöver hjälpa Ukraina och det ligger i vårt eget intresse att vi fortsätter med det”, skriver han.

Ett tecken på panik, säger den nederländske premiärministern Mark Rutte om den partiella ryska mobiliseringen.

– Mobiliseringen, beskedet om folkomröstning i Donetsk, allt är tecken på panik. Hans retorik kring kärnvapen har vi hört många gånger förut, säger Rutte till nederländska mediebolaget NOS, och manar till lugn.

Ämnen i artikeln

Ukraina
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt