Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sa-reagerar-varlden-pa-upploppen-i-washington/

Världen

Så reagerar världen på upploppen i Washington

02:35. Politiker reagerar på upploppen i Washington

Trumptrogna demonstranters stormning av kongressen i Washington DC har fått världsledare att tala om chock, sorg och angrepp på demokratin.

Andra försöker ta chansen att plocka politiska poäng.

TT Text
USA-valet 2020

”Ett globalt mästerverk”. Så lyder Kinas kommunistiska ungdomsförbunds beskrivning av en bild på Trumpsupportrar som omringar Kapitolium, enligt Financial Times. Den brittiska tidningen skriver att ungdomsförbundet anspelar på hur det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi beskrivit en prodemokratisk demonstration i Hongkong. ”En vacker syn”, skrev talmannen då.

Sana, den statliga nyhetsbyrån i Syrien som regimen använder för att leverera sina politiska budskap, skrev att bilderna på kaos och våld som kom inifrån kongressen reflekterar ”verkligheten bakom de falska friheterna och den påstådda demokratin i USA”.

Reaktionerna sticker ut i den flod av uttalanden från världsledare som kommit efter att Kapitolium i Washington DC stormades av Trumpsupportrar under onsdagen. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern fördömer händelsen på Twitter och säger att en mobb aldrig ska få hota människors rätt att göra sina röster hörda.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver att hon tror på den amerikanska demokratin, att Joe Biden vann valet, och att hon ser fram emot att samarbeta med honom.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1346943173637988354?s=20

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett uttalande att hon är ”arg och ledsen” över det som skett. EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på Twitter att USA:s demokrati förefaller att vara under belägring.

”Detta är ett tidigare inte skådat angrepp på USA:s demokrati, dess institutioner och rättsstatsprincipen”, skriver Borell och kräver att valresultatet måste respekteras.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson använder också Twitter:

”Skamliga scener i den amerikanska kongressen. USA står för demokrati runt om i världen och det är nu viktigt att det ska ske en fredlig och ordnad maktöverföring”.

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Robert Bodman/AFP

Irans president Hassan Rouhani säger att han hoppas att Biden ska lära av Trumps misstag. Enligt Rouhani har den växande populismen i USA och Trumps styre skapat stora problem för USA och världen, särskilt Mellanöstern.

Från Turkiet uppmanade Ömer Çelik, talesperson för rättvise- och utvecklingspartiet AKP som styr landet, demonstranterna i Washington att respektera demokratin. Protester som inte erkänner valresultatet och tillgriper våld är ”felaktiga och olagliga”, skrev Ömer Çelik på Twitter.

Oroligheterna i USA:s kongress får även svenska politiker att uttrycka förvåning och sorg.

Statsminister Stefan Löfven (S) beskriver händelseutvecklingen som ”ett angrepp på demokratin”. I en skriftlig kommentar säger han att den demokratiska processen måste respekteras.

”Det är med stor oro som jag följer händelseutvecklingen i Washington DC. Det vi ser nu är ett angrepp på demokratin. President Trump och många kongressledamöter har ett stort ansvar för det som nu händer. Den demokratiska processen för att välja president måste respekteras. USA är en stark demokrati och jag hoppas att det blir ett fredligt återställande av ordningen”, säger Löfven i uttalandet.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagsmorgonen kommenterade även Sveriges utrikesminister Ann Linde stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden.

– Det är en väldigt allvarlig situation som vi följer väldigt noga nu. Det är en attack på den amerikanska demokratin. Nu är jag väldigt glad över att man har återupptagit den demokratiska processen och gått vidare för att slutligen få Joe Biden som president, säger hon till SVT.

Hon menar att händelsen är oacceptabel och riktar kritik mot president Donald Trumps agerande sedan valdagen.

– Självfallet är det så att president Trump har ett ansvar för det som har hänt och han borde gå ut och säga att han erkänner sig besegrad, att valresultatet gäller och att man ska återgå till politiska samtal och inte använda våld, säger Ann Linde till SVT.

– Vi har lärt oss de senaste fyra åren hur farligt det är att bygga upp polariseringar, hatspråk, ifrågasättande av motiven hos motståndarna och att det kan leda till sådana här ytterst allvarliga konsekvenser.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att det som utspelar sig är ”ett angrepp på den amerikanska demokratin och konstitutionen”.

”Den avgående presidenten Donald Trump bär ansvaret för hatet, uppviglingen och våldet”, fortsätter Kristersson.

Även tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) skriver på Twitter:

”Absolut förvånande i alla avseenden. USA kan inte säkra sitt parlament under en kritisk session”.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt