Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sa-stormades-kongressen-timme-for-timme/

Världen

Så stormades kongressen – timme för timme

03:22. Fem personer dog vid den blodiga stormningen av USA:s kongress. Medan ledamöterna gömde sig inne i kamrarna kånkade personer i mobben omkring med talmannen Nancy Pelosis talarpodium, lade upp fötterna på hennes skrivbord och viftade med sydstatsflaggan. Så här utspelade sig dramat.

Fem personer dog vid den blodiga stormningen av USA:s kongress. Medan ledamöterna gömde sig inne i kamrarna kånkade personer i mobben omkring med talmannen Nancy Pelosis talarpodium, lade upp fötterna på hennes skrivbord och viftade med sydstatsflaggan.

Så här utspelade sig dramat – timme för timme.

Människor samlas vid Kapitolium

President Trump har uppmanat sina anhängare att resa till Washington för att stoppa certifieringen av valresultatet. Redan på morgonen samlas hundratals personer på gräsmattan framför Kapitolium, däribland medlemmar av den högerextrema gruppen Proud Boys iklädda orangea mössor.

Donald Trump håller tal vid Vita huset där han uppmanar folk att visa sitt misstycke vid Kapitolium.
Donald Trump håller tal vid Vita huset där han uppmanar folk att visa sitt misstycke vid Kapitolium. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

12-tiden – Trump börjar tala

Presidenten talar till folkmassan i närheten av Vita huset.

– Ingen av oss här i dag vill se vår valseger stjälas av framfusiga och radikala vänsterdemokrater. Vi kommer aldrig att ge upp. Vi kommer aldrig att vika oss, säger han enligt Washington Post.

Trump uppmanar anhängarna att gå mot Kapitolium.

– Ni måste visa styrka, säger han.

Redan innan talet är slut börjar människor troppa av och sätta kurs mot kongressen. När de kommer fram blir gruppen som redan har samlats framför byggnaden mer upphetsad.

13-tiden – första avspärrningarna forceras

Delar av mobben börjar trakassera polisen som vaktar avspärrningarna vid kongressbyggnaden. Till slut övermannar de poliserna och forcerar det yttersta staketet innan de bryter sig igenom ytterligare tre avspärrningar.

Mobben ryker ihop med en mindre grupp poliser. Efter några minuter dyker kongresspoliser i kravallutrustning upp för att försöka få kontroll över folkmassan.

Utanför kongressen börjar människor skandera:

– Vems hus? Vårt hus!

Processen med att godkänna valresultatet startar i kongressen.
Processen med att godkänna valresultatet startar i kongressen. Foto: Erin Scott/AFP

13.05 – kongressmötet inleds

Kongressen möts för att certifiera Joe Bidens seger i presidentvalet. Strax innan vicepresident Pence öppnar mötet offentliggör han ett brev där han säger att han inte kommer att bestrida kongressens räkning av elektorsrösterna.

13.12–14.00 – Trump uppmanar anhängarna att agera

Trump är på väg att avsluta sitt tal. Han uppmanar anhängarna att gå mot Kapitolium.

– Vi ska gå längs Pennsylvania Avenue – jag älskar Pennsylvania Avenue – och vi ska gå till Kapitolium. Och vi ska försöka ge – Demokraterna är hopplösa, de röstar aldrig på någonting, inte en enda röst – men vi ska försöka ge våra republikaner – de svaga för de starka behöver inte vår hjälp – ska försöka ge dem den stolthet och djärvhet de behöver för att ta tillbaka vårt land. Så låt oss gå längs Pennsylvania Avenue, säger han.

Under tiden fortsätter mobben att drabba samman med polisen utanför kongressen. Den lokala polisen har skickat dit förstärkning och kongresspolischefen Steven Sund ber om ytterligare förstärkning från nationalgardet.

Bild 1 av 2 Polisen inne i Kapitolium försöker stoppa Trump-anhängarna som tagit sig in i byggnaden.
Foto: Win Mcnamee/AFP
Bild 2 av 2 Säkerhetspersonal riktar sina vapen mot ett fönster på dörren till representanthusets kammare vars glas har krossats av mobben utanför.
Foto: Pat Benic/TT

14-tiden – mobben tar sig in i byggnaden

Människor krossar fönster och tar sig in i Kapitolium, sedan öppnar de dörrar åt de andra. Inne i byggnaden hamnar de i bråk med polisen.

Polisen beordrar alla tjänstemän, reportrar och senatorer som finns i närheten att gå in i senatskammaren, som stängs. Kongressledamöter lägger ut bilder och filmer där de säger att de ska få gasmasker för att skydda dem mot tårgas.

Inne i representanthusets kammare tar säkerhetspersonal fram sina vapen efter att mobben har slagit sönder fönster på dörren som leder in till salen. Ledamöter springer och gömmer sig efter rapporter om skottlossning.

Bild 1 av 4 Richard Barnett fångas på bild när han sitter med fötterna upp på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 2 av 4 För första gången någonsin exponeras sydstatsflaggan inne i Kapitolium.
Foto: Chris Kleponis/TT
Bild 3 av 4 Jake Angeli, även känd som Qanon-shamanen, är en av de personer som tagit sig in i byggnaden.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Bild 4 av 4 En man ur mobben bär runt på Nancy Pelosis talarpodium.
Foto: Win Mcnamee/AFP

Belägringen fortsätter

Polisen drabbar samman med mobben inne i kongressen. En del ledamöter lyckas ta sig ut, medan andra är fast där inne. Utanför byggnaden växer folkmassan, som blir allt mer våldsam och börjar misshandla och släpa runt poliser.

60-årige vapenaktivisten Richard Barnett från Arkansas fångas på bild när han sitter bakom representanthusets talman Nancy Pelosis (D) skrivbord, med fötterna vilande på bordsskivan. Han klottrar en hälsning på baksidan av en mapp: ”Vi kommer inte att ge oss”.

En man i väst och jeans bär omkring på sydstatsflaggan – det är första gången någonsin som flaggan exponeras inne i Kapitolium.

Jake Angeli, 32, från Arizona fotograferas inne i senatskammaren. Han är iklädd pälshuvudbonad med horn, målad i amerikanska flaggans färger i ansiktet och håller i ett spjut som en flagga är fäst vid. Angeli är anhängare av den digitala rörelsen Qanon, som dyrkar Trump och anser att den amerikanska statsapparaten är korrupt.

En 38-årig man från Florida kånkar omkring på Nancy Pelosis talarpodium och vinkar leende när händelsen fångas på bild.

En 35-årig krigsveteran från Kalifornien skjuts ihjäl av polis när hon försöker klättra in genom en trasig del av dörren till talmannens samlingsrum. Rörliga bilder visar hur hon dessförinnan har försökt forcera den stängda dörren och krävt att poliserna som vaktar den ska flytta på sig, vilket de gör när kravallutrustade kollegor anländer.

Biden håller ett tv-sänt tal mitt under oroligheterna i Washington.
Biden håller ett tv-sänt tal mitt under oroligheterna i Washington. Foto: TT

16.05 – Biden vädjar till Trump

Blivande presidenten Joe Biden ber Trump att gå ut i livesänd tv och kräva ett slut på ”belägringen”.

– Vår demokrati är under en attack som saknar motstycke, säger Biden i ett tal från Delaware enligt CNN.

16.17 – Trump uppmanar folkmassan att gå hem

Presidenten lägger ut en video på Twitter där han uppmanar sina anhängare att gå hem.

– Vi måste ha fred. Vi måste ha lag och ordning. Vi vill inte att någon ska skadas, säger han.

Samtidigt fortsätter han att lägga fram sina falska påståenden om att valet har ”stulits”.

Bild 1 av 3 Mobben vid Kapitolium börjar skingras och tryckas tillbaka.
Foto: TT
Bild 2 av 3 Några av personerna som brutit sig in i byggnaden hålls kvar av polis.
Foto: Drew Angerer/AFP
Bild 3 av 3 Nationalgardet bildar en blockad för att förhindra Trumpanhängarna att ta sig tillbaka mot Kapitolium.
Foto: Tasos Katopodis/AFP

Cirka 17.40 – polisen börjar utrymma Kapitolium

Folkmassan trycks tillbaka och insidan av byggnaden säkras.

20.06 – Pence öppnar mötet i senaten igen

Vicepresidenten öppnar mötet i senaten på nytt, för att återgå till rösträkningen.

– Låt oss återgå till jobbet, säger han.

Mike Pence presenterar det slutgiltiga godkännandet av valresultatet på natten mot 7 januari.
Mike Pence presenterar det slutgiltiga godkännandet av valresultatet på natten mot 7 januari. Foto: J. Scott Applewhite/AFP

03.42 den 7 januari – Pence bekräftar valresultatet

Pence kan äntligen officiellt bekräfta att Joe Biden har vunnit presidentvalet – nästan 15 timmar efter att sammanträdet startade.

Källor: Washington Post, New York Times

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt